"פאנט", 14.3.2019, התפרסם גם ב"הלא-TV" ב- 14.3.2019
תמלול:
מראיין : על מה התבסס המחקר של רשות המחקר במכללת לוינסקי אודות שילוב מורים ערבים בבתי ספר יהודים במרכז היהודי. מה אומר הציבור? על מה התוצאות מצביעות? והאם ניתן לאמץ את התוצאות האלה וכיצד? יחד איתי כאן בתוכנית היום הזה בערוץ הלווין עלא טי.וי, פרופ' איציק גילת שהוא ראש רשות המחקר במכללת לוינסקי. פרופ' איציק גילת, ערב טוב.
פרופ' איציק גילת, ראש רשות המחקר במכללת לוינסקי : ערב טוב.
מראיין : שלום שלום.
פרופ' איציק גילת : וברכה.
מראיין : קודם כל מה הרקע של המחקר הזה?
פרופ' איציק גילת : הרקע של ה… קודם כל מדובר בעצם על שלושה מחקרים, שני מחקרים בדקו מורים ערבים שמלמדים בבתי ספר יהודיים, לא מורים לערבית, אלא מורים בכל מיני מקצועות, אני מיד אפרט. השלישי זה סקר שבדק עמדות של הציבור היהודי לגבי שילוב מורים ערבים בבית ספר, בבתי ספר ערבים. עכשיו אני אענה לגבי הרקע, כי זה חשוב לדעת. האמת היא שעד לפני עשר שנים בערך, היו מעט מאוד מורים ערבים שלימדו בבתי ספר יהודים ואלה שכן לימדו היו בעיקר מורים לערבית. למעשה, יש הרי שתי מערכות חינוך נפרדות לגמרי מראשית המדינה, זה מצב שהוא כולם לא מרוצים מהמצב הזה, אבל לא שינו את זה עד לפני בערך עשר שנים, קצת יותר, כשיולי תמיר היתה שרת חינוך. הממשלה החליטה על שינוי במגמה ועל שילוב מורים ערבים בבתי ספר יהודים. כמובן, לא צריך להגיד לכם שזאת בעיה מורכבת ומסובכת ולמרבה… לשמחתי לפחות יש עליה במספר המורים הערבים. מדובר עדיין במספר מצומצם של כמה מאות, אבל התופעה קיימת.
מראיין : יש מספר מדויק של מורים ערבים שמלמדים בבתי ספר יהודים?
פרופ' איציק גילת : אני לא יודע את המספר המדויק, יש עמותת מרחבים שהיא מטפלת בנושא.
מראיין : מתעסקת עם זה.
פרופ' איציק גילת : שהיא מתעסקת עם זה ומקדמת את הנושא. להערכתי מדובר בכמה מאות, בערך 700-800 אבל לא בטוח שזה המספר המדויק. בכל אופן, אני אסיים את התשובה לשאלה. התופעה מאוד מעניינת, מה קורה כשמורים ערבים נכנסים לבתי ספר יהודיים? מצד אחד זה מפגש של סטריאוטיפים וזה יכול להוביל לתגובות גזעניות וכו'. מצד שני, זה דווקא יכול להוביל אולי ליותר סובלנות וקירוב לבבות. לכן המחקרים כאן מאוד מאוד מעניינים ומחקרים שנעשו לפני כן, היו בעיקר מחקרים לא כמותיים על מדגמים גדולים, אלא רעיונות. הראו ששתי הפנים האלה קיימות, מצד אחד באמת המון קשיים למורים ערבים וגזענות ומצד שני, אחרי שהכירו אותם הם דווקא שימשו כנציגים שהביאו את התרבות לתוך בתי הספר.
מראיין : כן. רציתי לשאול אותך, אם אנו עסקינן בנתון הזה, בתוצאה הזו ש- 50 אחוז מהציבורי היהודי הוא תומך בשילוב מורים ערבים בבתי ספר יהודים.
פרופ' איציק גילת : כן.
מראיין : מה שיטת המחקר?
פרופ' איציק גילת : מחקר כמותי. זה סקר.
מראיין : זה סקר?
פרופ' איציק גילת : זה סקר. אז ברשותך אני… בכמה משפטים על הסקר הזה. זה סקר שהוא עבר למדגם מייצג של הציבור היהודי הבוגר, גם הבוגר וגם לתלמידים. שאלנו אותם שאלה מאוד פשוטה, שילוב מורים ערבים בבתי ספר יהודים, אתה תומך, אתה מתנגד, אין לך דעה. פשוט כך.
מראיין : כן.
פרופ' איציק גילת : 50 אחוז, בערך 53 אחוז תומכים, בערך 20 אחוז מתנגדים והשאר אין להם דעה, זאת ה… ואצל תלמידים זה פחות או יותר אותו דבר.
מראיין : אז זה נתון מאוד מעניין. רציתי לשאול אותך, זה נתון מעניין, למה? באווירה, אתה יודע, באווירה פוליטית כשאנו גם כן מדברים על בחירות, ימין, התחזקות הימין. הנתון הזה סותר כל מה שמתרחש בפוליטיקה. זה לא סותר?
פרופ' איציק גילת : הנתון הזה הוא מאוד לא ברור, זה כמו חצי כוס, 50 אחוז תומכים. ואנחנו יודעים שה… לפחות מבחינה פוליטית הימין הוא יותר מ- 50 אחוז ומצאנו קשר בין עמדה פוליטית לבין ה… קשר אפילו חזק. זאת אומרת אנשים, שאלנו אנשים.
מראיין : יש קשר.
פרופ' איציק גילת : שאלנו אנשים האם אתה מגדיר את עצמך כימין, מרכז או שמאל ובקרב אנשים שהגדירו את עצמם כשמאלנים, ההסכמה היתה מעל 80 אחוז.
מראיין : ובקרב מי שהגדירו את עצמם כימנים?
פרופ' איציק גילת : 35-40 אחוז. זאת אומרת, עדיין אתה יכול לראות את זה גם בכיוון יותר אופטימי. לכן, המחקרים שעשינו, זה סקר, אתה לא יכול לדעת מה עומד מאחורי זה. במחקרים שעשינו בדקנו בצורה יותר מעמיקה. אם אתה רוצה אני אספר לך בקיצור מה מצאנו.
מראיין : בבקשה, אבל בקיצור, ממש בקיצור.
פרופ' איציק גילת : בקיצור נמרץ. במחקר אחד שאלנו את המורים הערבים מה הם מרגישים ובמחקר השני שאלנו את המורים היהודים מה הם, מה עשה להם השילוב של מורים ערבים. לגבי המורים הערביים, תוצאה מאוד מפתיעה, השווינו מורים ערביים בבתי ספר יהודים עם קבוצות חד לאומיות, מורים ערבים בערבית ומורים יהודים בבית ספר יהודי. מצאנו שדווקא המורים הערבים שמלמדים בבית ספר, בבתי ספר יהודיים מרגישים שביעות רצון יותר גבוהה מהעבודה, מרגישים אפילו…
מראיין : אפילו תנאי העבודה, הסיטואציה של העבודה, המצב של העבודה.
פרופ' איציק גילת : אתה שאלה, האם, הנה אתה עורך דין, שאלנו את המורים האם אתה מרגיש מספיק בטוח לבוא למנהל ולהגיד, לדבר על התנאים שלך. אבל מה, כל המצב הזה לא היה מהרגע הראשון. ברגע הראשון הם באמת נתקלו בתופעות של עוינות וכו'. מהר מאוד למדו לאהוב אותם, התייחסו לא לסטריאוטיפ הערבי אלא לדמות.
מראיין : האם ניתן, זו שאלה אחרונה, פרופ' איציק גילת ואתה יודע האקדמיה גם כן משפיעה על עיצוב, עיצוב החלטות אצל מקבלי ההחלטות. האם ניתן להציג את התוצאות האלה של המחקר הזה, של הסקר שאתם ערכתם על משרד החינוך ולהתחיל באמת לשלב מורים ערבים בבתי ספר יהודים?
פרופ' איציק גילת : יופי, תודה על השאלה. גם כאיש חינוך, כפסיכולוג, כמרצה וגם כאזרח במדינה, אני חושב שהמגמה הזאת של שילוב מורים ערביים בבתי ספר יהודים היא חשובה מאוד וצריך לעשות כל מאמץ כדי לקדם. למה? כי כולם מרוויחים. הילדים מרוויחים שהם לומדים גם תרבות אחרת, בתי הספר מרוויחים שנוצרת בהם אווירה של סובלנות, המורים עצמם מרוויחים מכל הבחינות ואני רוצה לנצל את ההזדמנות המכובדת הזאת גם לקרוא לצעירים ערבים לבוא וללמוד הוראה. זה מקצוע מאוד מכובד. אצלנו במכללה, במכללת לוינסקי אנחנו יוצרים תנאים מאוד נוחים עבור צעירים ערבים שיבואו ללמוד.אני מקווה מאוד, אם תקרא לי בעוד שלוש ארבע שנים אז אני אוכל…
מראיין : למה? זה לפני, זה תוך תקופה קצרה אתה תהיה אצלנו, תמיד על מחקרים, עניינים אקדמים, אהלן וסהלן, תמיד. פרופ' איציק גילת, ראש רשות המחקר במכללת לוינסקי, תודה רבה לך שבאת לכאן ותמיד אתה אורח קבוע.
פרופ' איציק גילת : שוקראן קטיר.
מראיין : תודה.