רדיו "כאן ב", 14.5.2019
תמלול
ליאת רגב : אחת הסוגיות הרגישות ביותר והפחות מפותחות במדינת ישראל לסוגיית התפתחותם של ילדים בגילאי אפס עד שלוש זה גילאים מאוד מאוד רגישים המוח של הילדים מתפתח בגיל הזה ודווקא בגיל הזה יש פחות ופחות פיקוח על הילדים שלנו שלום לנועה נוצני
נועה נוצני : שלום.
ליאת רגב : ראש ענף הגיל הרך בכוח לעובדים למה את קוראת למנות שר או שרה לגיל הרך?
נועה נוצני : באמת עכשיו ככה נבנית נרקמת הממשלה החדשה והנושא של הגיל הרך עד גיל שלוש כמו שאמרת הגיל הקריטי ביותר להתפתחות הילד ממשיך להיזרק כמו תפוח אדמה לוהט ככה ממשרד למשרד. התחיל ממשרד העבודה והרווחה עבר לתמ"ת אחר כך הכלכלה עכשיו הוא שוב משרד העבודה והרווחה. זה המשרד היחיד בעצם שהוא לא נמצא בו אולי אפשר לנחש שזה דווקא משרד החינוך הוא מעולם לא הגיע למשרד החינוך למרות שמדובר באמת בגיל הקריטי ביותר והחינוך הוא קריטי בו. עכשיו. זה צריך להיות נושא מאוד פופולרי לאחרונה בקרב המפלגות, על הנושא של החינוך לגיל הרך.
שזה נהדר, אבל היא חושבת שצריך לקחת את זה כמה צעדים קדימה.
ליאת רגב : כשאת אומרת שכשאת אומרת שזה התחיל להיות נושא פופולרי במפלגות אני יודעת שאת עקבת אחרי המצעים שלהן במהלך מערכת בחירות הן עסקו בנושא הזה של הגיל הרך?
נועה נוצני : כן הרבה מהמפלגות עסקו בנושא של הגיל הרך. הבעיה שהרבה מהן עסקו מדברות על הורדה של יוקר המחיה. שזה דבר חשוב. כי באמת המסגרות הם עד גיל שלוש הם העלות שלהם מאוד גבוהה, אבל זה לא העיקר. הדגש חייב להיות שזה יהיו מסגרות חינוכיות, ולא מסגרות שהם רק לצורך בייביסיטר שההורים יוצאים לעבודה. הרי במקור כל הסיפור הזה של מעונות היום והמשפחתונים הציבורים נפתח כדי שאמהות יוכלו לצאת לשוק העבודה, שזה דבר חשוב, אבל חשוב יותר שבזמן הזה הילדים יקבלו את כל הכלים שהם צריכים כדי להתפתח וזה גם מה שמשפיע על מה שהמבוגרים בעצם שהם יהיו החברה שאנחנו נהיה בה בעתיד הלא רחוק
ליאת רגב : אז בואי ננסה לרגע, בואי רק תכניסי אותנו רגע אל על המחקר מה אומרים המחקרים לגבי המשמעות הקריטית של התפתחות בין אפס לשלוש? למה זה גילאים כ"כ קריטיים?
נועה נוצני : אומרים שממש שהמוח מתפתח בצורה כבירה בגיל הזה, באמת מגיל אפס עד שלוש, עד השנה הראשונה השנה עם הקפיצה הגדולה ביותר, אחר כך בן שנה ראשונה עד שלישית, ואחר כך הקצב הוא ההתפתחות של המוח הוא יותר איטי.
לכן זה הבסיס של הבסיס שבו אנחנו צריכים להשקיע.
ליאת רגב : ואת אומרת שאת בגילאים האלה במעונות הללו הרבה מאוד פעמים יש אנשים שהם לחלוטין לא מקצועיים בכל מה שקשור בטיפול בילדים כאלה?
נועה נוצני : כן. חד משמעית. אני… אנחנו שומעים כל הזמן מנהלי מעונות אומרים לנו מי שדופקת לי בדלת מי שיש לה דופק אנחנו מכניסים אותה
ליאת רגב : מה זאת אומרת מי שיש לה דופק?
נועה נוצני : מי שחיה, ומי שיש לה ארבע גפיים יש לה דופק היא באה ונכנסת עובדת עם ילדות
ליאת רגב : וזה מספיק.
נועה נוצני : וזה, וזה כאילו זה פשוט מצב שכאילו בלתי נתפס שזה מספיק לנו למי ששיש דופק, עכשיו
ליאת רגב : אז למה הם לא, למה הן לא מנסות להשיג אנשים שיש להם הכשרה?
נועה נוצני : הן מנסות, אבל תנאי השכ… השכר הן עלובים, העומס הוא אדיר בעבודה הזאת היחס של מטפלת למספר ילדים או כביר. אז אין להם ברירה. אם רוצים באמת שיגיע לגייס כוח אדם שבאמת רוצה לעבוד עם ילדים. כוח אדם טוב שרוצה להישאר גם. חוץ מלגייס הוא גם צריך להישאר, אז צריך להשקיע בדבר הזה. צריך לתגמל את העובדות כמו שצריך ליאת רגב : אוקיי, נועה בואי תישאר איתי תישאר איתנו על קו הטלפון אני מבקש לצרף לשיחה את עידית סולמן ראש התוכנית להכשרת גננים וגננות בגנים פרטיים מכללת לוינסקי לחינוך שלום לך.
עידית סולמן : בוקר טוב
ליאת רגב : אז הנה בספטמבר אמור להיכנס חוק פיקוח תחת משרד הרווחה הוא ישפר את המצב?
עידית סולמן : תראי יש תקציב וכשיש למדינה תקציב צריך להשכיל איך לחלק אותו ובמה להתחיל. ולטעמי חוק הפיקוח מה שהוא עשה הוא לא לקח את מה שהכי חשוב הוא מתחיל בהכי קל. ומה הוא עושה? הוא לוקח הוא סוחר פקידים שיעברו בין הגנים ויבדקו שלושה דברים בשנה הקרובה. היעדר רישום פלילי, קורס עזרה ראשונה ובטיחות כללית. שהגן נמצא במקום פחות או יותר בטוח. האם זה ישפר? זה לא ישפר בשום דבר. המעונות המפוקחים במדינת ישראל הם בטוחים יש להם המטפלות עברו קורס עזרה ראשונה ובכל זאת הילדים במעונות האלה נמצאים לטעמי במקום מסכן ולא רק לטעמי גם מחקרים שנעשו פה במדינת ישראל, כאשר מכניסים שמונה עשר תינוקות ולידיעת כולם משרד הרווחה הודיע, בגלל שיש מצוקה במבנים בשנה הבאה יהיו גם עשרים ושניים תינוקות בכיתה, עם שלוש מטפלות
ליאת רגב : אפשר לקחת כמה מבנים המשמשים משרדים אולי של משרדי ממשלה חדשים ולהסב אותם למעונות יהיו המון עכשיו.
עידית סולמן : האם יכול להיות? אני אומר אני בכלל אומרת ואני מאוד מתחברת לדוברת הראשונה. ילד, אזרח נולד במדינת ישראל לא בגיל שלוש, וכשהוא נולד אנחנו צריכים לתת לו את המענה ולא לזרוק אותו בין המשרדים. לידה עד שלוש זה חינוך הם צריכים להיות בתוך משרד החינוך מבחינתי שיהיה שר זה עוד יותר טוב. הדבר הראשון שהיה צריך להכניס בתוך הדבר הראשון שהיה צריך לעשות זה להקטין את גודל הקבוצות
ליאת רגב : אבל זה קרה בדיוק ההיפך את אומרת?
עידית סולמן : בדיוק, הגדיל את הקבוצות. ודבר שני הכשרה. מי שמע שאנחנו נשלח את הילדים שלנו למקום שהוא בטוח שאולי יש בו גם אנשים עברו שם עזרה ראשונה, אבל הם לא עברו שום הכשרה בלטפל בילדים.
ליאת רגב : אני מנסה רגע להבין את הפרופורציות. מדובר באמת על ילדים מאוד מאוד רכים. בעצם על פי החוק הרי גם זה בסדר שיהיו שמונה עשר ילדים על איש צוות אחד?
עידית סולמן : לא
ליאת רגב : אז בואי תסבירי לנו
עידית סולמן : אבל אנחנו מדברים לא לא לא אנחנו מדברים אנחנו מדברים על תינוק זה תלוי בגילאים. מחצי שנה עד חמישה עשר חודשים עד היום דיברו על שמונה עשרה ילדים. אפשר עכשיו עד עשרים ושניים. אחר כך אפשר אפשר יהיה עשרים ושמונה
ליאת רגב : על כמה אנשי צוות על כמה אנשי צוות ?
עידית סולמן : שלושה. שלושה במשך כל היום. זה מה שאפשר, אבל אתם צריכים להבין שבמדינת ישראל יש לנו גם פערים יש הרבה מאוד גנים מאד מאד לא איכותיים שיש להם איש צוות אחד לשלושה ילדים
ליאת רגב : נכון
עידית סולמן : אבל הגנים האלה עולים ארבעת אלפים חמשת אלפים וגם שבעת אלפים שקל.
ליאת רגב : נכון אנחנו מכירים את זה היטב בתל אביב. מכירים היטב את המחירים האלה.
עידית סולמן : מכירים את זה. עכשיו צריך להבין עוד אמר שחוק הפיקוח ברגע שהוא מתחיל גם עם הרישוי ועם האישור חורג וכל הדברים הביורוקרטיים באותו רגע שזה מתחיל זה מייקר עוד יותר. אני לא נגד.אני חושבת שזה חובה, אבל אני אומרת רגע בואו נעשה את זה קודים תכשירו אנשים בן אדם שהולך ומכשיר את עצמו במקום מסודר, במקום איכותי, ומדהים צריך ללכת לעשות קורס עזרה ראשונה. לא צריכים להתחיל לבדוק אותו אם הוא עשה את הקורס העזרה ראשונה ליאת רגב : זאת אומרת בעצם את אומרת שגם אם יהיו גנים מעונות יום תחת הפיקוח של משרד העבודה והרווחה עדיין אפשר יהיה להכניס לשם אנשים שהם רק עשו קורס עזרה ראשונה אבל יש להם אפס הכשרה בחינוך.
עידית סולמן : בינתיים זה מה שמודיעים ….
ליאת רגב : ולא רק את, גם על פי החוק הזה מי שיחזיק גן נצטרך להשקיע עוד כסף בתחזוקת הגן ברישוי ודברים מהסוג הזה, במקום להביא גננת הרבה יותר טובה ומטפלת הרבה יותר טובה לילדים.
עידית סולמן : זה מכל וידוע, אז דבר ראשון להקטין את גודל הקבוצות זה מאוד מאוד משמעותי, אמרה את זה הדוברת הקודמת ואני ממשיכה. כאשר שלוש מטפלות צריכות לטפל בעשרים ושתיים או בשמונה עשרה תינוקות שנמצאים כאן אפילו לא כולם, אבל כמה תינוקות נמצאים במצוקה רגשית הן לא יכולות לענות לזה.
ליאת רגב : אני רוצה להבין… אני רוצה להבין משהו
עידית סולמן : זה קשור להתפתחות של הילדים
ליאת רגב : כן, שזה נורא ואיום. אני רוצה להבין משהו ברמה העקרונית אני רוצה להבין משהו ברמה העקרונית לפני שניפרד לצערי זה נושא מאוד מאוד חשוב. למה בעצם הן לא תחת משרד החינוך למה הם לא נהנים מכל הטבות כי זה יקר מדי? למה הילדים האלו באופן שיטתי לא נהנים למשל מחוק חינוך חובה ומכל הפיקוח שיש לילדים מגיל שלוש ומעלה? למה דווקא הגיל הזה?
עידית סולמן : זה מאד יקר. זה מאד מאד יקר והמדינה לא הרימה את הכפפה
ליאת רגב : זה הכל עניין של תקציב?
עידית סולמן : אני כמעט בטוחה שזה גם עניין של תקציב וגם מלחמות כוח. מי יקבל את זה? אנחנו שנים מבקשים שזה יעבור למשרד החינוך
לפני השתיים לעבור למשרד החינוך וזה משרד החינוך או שהוא לא יכול הוא יכול דווקא משרד החינוך הוא משרד שהוא מפוטר והוא מפקח על ילדים מגיל שלוש למשל הוא יוכל לפקח על ילדים מתחת לגיל שלוש זה יצטרכו להגדיל את התקציב שלו בצורה משמעותית חייבים להגדיל את התקציב, אבל יש דבר שהוא מאד מאד ולהתחיל הכשרה אנחנו במכללת לוינסקי לפני שמונה שנים באופן פרטי פתחנו הכשרה מאוד יקרה, אבל מאוד מאוד מאוד איכותית והתלמידים של הסטודנטים שלנו שהם בוגרים של תוכנית של שש מאות שעות ביום בשבוע במשך שנתיים הם מבוקשים בכל הגנים הייחודיים אוקיי ההורים לצערי ההורים שלי יש להם את היכולת גם להסתכל גם לבדוק וגם לשלם מחפשים את הגנים האלה קודם כל כי אנחנו לא נלך להתנתח בבית חולים שהוא מאוד נחמד ומאוד בטיחותי, אבל את הרופאים ילמדו אותם אנחנו נאלצים לסיים לצערי נק' שני רק בשורה משירה.
אני רק אמרתי שזה עולה הסיבה העיקרית שזה עולה הרבה כסף אפילו יש מצבים הזויים כמו אצלנו שאנחנו מאבדים זכאות המשפחתונים של משרד העבודה והרווחה שהן לא בחירה ולא עצמאיות הן כאילו עובדות כמו שכירות, אבל לא מקבלות.
פנסיה קפיצים ודברים כאלה הכול כדי לחסוך כסף ועל מי חוסכים על המטפלות והן אלו שצריכות לדאוג לילדים שלנו צריכה להבין את זה.
קלעה רק נקודה אופטימית אנחנו המצב קשה ואנחנו נמשיך לפעול נעזר בחברי כנסת.
זה שהבטיחו שיעזרו גם משה גפני המשיך לבכות יכלה להמשיך לעזור, אבל.
אילן רצה שזה יהיה גם אופטימי שאנחנו עובדים וכולנו אמרנו וגם מהשיחה הזאת עוד אנשים הבינו את החשיבות של הדבר הזה זה לא רק חשוב זה קריטי אנחנו נסתפק בזה תודה רבה לשתיכן תודה רבה.
עידית סולמן : אנחנו חוזרים עם ליאת רגב.
ליאת רגב : בניתוחי קטרקט אין פשרות אין טל מרכז רפואת העיניים המובילים בישראל עם אלפי ניתוחים מוצלחים בשנה במוקד כוכבית שש שש אחת שתיים.
עידית סולמן : אני.
ליאת רגב : סקנדינביה פורטוגל אוסטריה או מרוקו נתור מארגנת טיולי איכות ברחבי.