גלי צה"ל, 12.6.2019
תמלול:
טלי ליפקין שחק : שלום לך חן זילברשטיין.
חן זילברשטיין : שלום, מה שלומך?
טלי ליפקין שחק : לילה טוב. שלומי טוב, מה שלומך?
חן זילברשטיין : לילה טוב, מצוין, תודה.
טלי ליפקין שחק : מורה … אני קודם אציג אותך, את מורה להוראה מתקנת, מאבחנת לקויות למידה, מרצה במכללת לוינסקי ומדריכת מורים. את איתנו משום שביקשנו למצוא מישהי לדבר איתה על איך מלמדים לקרוא. בתחושה שלי ושמענו את הילדים המתוקים האלה בדוכן שמחפשים ספרים שילדים אמנם קוראים אבל פחות ובעיקר לימוד קריאה הוא שונה מזה שאני לפחות זוכרת את עצמי, גם קריאה וגם כתיבה, מחברת עם שורות – רמה קמה, קמה רמה, אמא, אבא והניקוד.
חן זילברשטיין : נכון, יש היום שיטות שונות להוראת קריאה כשבעצם היום השיטות מערבות גם קריאה אבל גם הרבה מאוד הבנת הנקרא וזה כמובן משפיע גם על הילדים כי בעצם דורשים מהילדים הרבה מאוד מיומנויות כבר משלבים ראשונים של ראשית הקריאה.
טלי ליפקין שחק : כשאת אומרת מיומנויות, באותה נשימה דורשים מהם להכיר ולהיות בקיאים בדיסיפלינות שאינן קשורות לקריאה בכלל.
חן זילברשטיין : נכון, נכון. גם להבין את מה שהם קראו, גם לכתוב בעצמם תשובות, להביע את התשובות וכל המיומנויות האלה בעצם מוסיפות עוד קושי.
טלי ליפקין שחק : אבל כולנו נדרשנו לבטא את עצמנו, להביע את עצמנו, לסכם. אני מדברת על עולם מלא של דברים שאינם ספר, אינם ספרים, אינם קריאה וכתיבה שיש היום כסוג של אלטרנטיבה בכלל.
חן זילברשטיין : אוקי. אז פה את נכנסת כבר לנישות אחרות לגמרי. אז מה עושים? איך עוזרים לילדים בכל זאת לאהוב קריאה, לחבב קריאה?
טלי ליפקין שחק : נכון, מה עושים?
חן זילברשטיין : אז התשובה שלי היא ככה, מתחלקת לכמה חלקים, קודם כל אני רוצה שנחשוב מה אפשר לעשות בבית, יש את הדברים שעושים בית הספר וזה מצוין וטוב ושימשיכו לעשות אותם ויוסיפו עוד בבית הספר, אני אשמח ויש גם את הדברים שאנחנו בבית יכולים לעשות עם הילדים שלנו, אז במה נתחיל? בבית?
טלי ליפקין שחק : נתחיל בבית כי הכל מתחיל בבית, כן.
חן זילברשטיין : אני איתך לחלוטין. אז קודם כל אני מציעה לצאת מתחומי העניין של הילד. אם הילדה שלי מאוד אוהבת ג'ודו, אני אחפש ספר על ג'ודו, אם יש לי ילדה שככה רוצה או מתחברת לעוצמה הנשית, אני אלך לסיפורים לפני השינה לילדות מורדות. אחד מהספרים שמככבים אצלנו בבית זה יכול להיות עיתון ספורט לילד שמתעניין בספורט. ילד שאוהב לבשל, אני אלך לספרי בישול ונחפש מתכונים, זאת אומרת ממש לצאת מתחומי העניין שלהם. התוכן פחות חשוב לי, יותר חשוב לי שאנחנו נקנה לילדים את ההרגל לקרוא.
טלי ליפקין שחק : האם העובדה שהאלטרנטיבות, כפי שקראתי להן, או אותן חלופות של בוא שב עם האיפד או בוא תראה טלוזיה או בוא שחק משחקים שהם מפתחים מיומנויות אחרות. האם העובדה הזאת הופכת בסופו של דבר לאיזו שהיא לקות שהיא לא גנטית אבל היא התנהגותית? היא תרבותית? היא סביבתית?
חן זילברשטיין : לא הייתי מגדירה את חוסר הרגלי הקריאה כלקות אבל כן אנחנו רואים שילדים שיותר קשה להם, הם צריכים יותר תרגול והמקוםח שלנו גם כהורים וגם כאנשי מקצוע הוא למצוא את הדרך לעזור להם לקרוא ולעזור להם להגיע בכל זאת לתירגול שמותאם להם, שמותאם לרמה שלהם, שמותאם לקושי שלהם. אז אני מציעה בבית לצאת מתחומי העניין שלהם, אני לא רוצה שהילד יקרא שלושים דקות ב… אני רוצה, הלוואי אבל אני מתחילה מלקוות שהוא יקרא חמש דקות ביום או לבקש שהוא יקרא חמש דקות ביום בכל יום, זה הרבה יותר טוב מאשר שהוא יקרא פעם אחת חצי שעה ויתייאש ולא יסכים לקרוא שוב.
טלי ליפקין שחק : ומה הקשר בין מיומנות קריאה למיומנות כתיבה?
חן זילברשטיין : קריאה זה בעצם, אני לא רוצה להיכנס למינוחים המיקצועיים כדי לא …
טלי ליפקין שחק : לא, אני פשוט חושבת על קישורים במובן של מיומנויות, של היכולת, האם אדם שהוא בהכרח מתקשה בכתיבה במובן הגרפי, יתקשה גם בקריאה? לא, למעשה.
חן זילברשטיין : לא בהכרח, לא בהכרח, לא בהכרח, אבל אנחנו כן יכולים לראות שילדים שקוראים איתם ספרים וילדים שקוראים בעצמם, יהיה להם הרבה יותר קל בהמשך גם במשימות של קריאה וגם במשימות של הבנת הנקרא וגם ההבעה שלהם בכתב תהיה הרבה יותר גבוהה.
טלי ליפקין שחק : כן, אוקי.
חן זילברשטיין : אז עוד כמה המלצות ככה שריכזתי – להכניס את הקריאה לשיגרת היום יום בבית, ממש לפנות לזה זמן. כמו שיש זמן למיקלחת וזמן לארוחת ערב, שיהיה גם זמן קריאה. להקריא להורים, להקריא לכלב, להקריא לסבא וסבתא, לאחים הצעירים. פשוט להכניס את הקריאה הביתה. תמשיכו להקריא לילדים בבית אפילו שהם כבר קוראים בעצמם. זאת אומרת יש פה איזה שהוא זמן איכות של ההורה עם הילד או עם הילדים וזאת הזדמנות לפתח שיחה, לעודד הבעה, לעודד בכלל שיח סביב רגשות. תבקרו בספרייה, זה אחלה רעיון לחופש הגדול ואם אפשר עוד משהו אישי.
טלי ליפקין שחק : כן, בטח.
חן זילברשטיין : אני חושבת שאהבת הקריאה היא מתחילה מהבית, מתחילה דרך דוגמה אישית, בואו אנחנו ניקח ספר ונחזיק אותו, נתאמץ. גם אנחנו ההורים הרבה פעמים לא עושים את זה, אז אם אנחנו נדאג לקחת ספר ולקרוא, עיתון, לא משנה מה, הילדים יראו את זה, הם יחקו אותנו.
טלי ליפקין שחק : כשאני הייתי ילדה וזה היה לפני מיליון שנים, כל הורה היה אומר בכל בית "משעמם לך? אין דבר כזה משעמם, תקרא ספר". אומרים את זה עדיין היום?
חן זילברשטיין : אומרים. אני חושבת שפחות אבל אומרים.
טלי ליפקין שחק : זה בוודאי מתחיל בקריאה עם ילד או לילד כשהוא ממש עולל.
חן זילברשטיין : נכון, נכון.
טלי ליפקין שחק : שיהיו על המדף ספרים. אני אוסיף …
חן זילברשטיין : וחשוב לא להפסיק לקרוא בגיל בית הספר. זאת אומרת ממש להמשיך להקריא גם להם.
טלי ליפקין שחק : אני רק אתן את שני הגרוש שלי, כשנולד תינוק או נכדים לחברים, המתנה המועדפת בעיניי זה לקנות, במיוחד אם זה ילד ראשון, את כל הספרים הכי קלאסים, זאת מתנה אדירה.
חן זילברשטיין : מקסים.
טלי ליפקין שחק : נכון. במקום צ'ק או תווי קניה למשהו. חן זילברשטיין, מורה להוראה מתקנת, מאבחנת לקויות למידה …