ד"ר יעל קמחי מספרת על המרכז החדש לפיתוח והכשרה בתחום האוטיזם שנפתח בקמפוס באילת
"רדיו הים האדום", 13.8.2019
תמלול:
אודי שכטר : מרכז חדש לפיתוח והכשרה בתחום האוטיזם במכללת לוינסקי לחינוך באילת. זו בהחלט בשורה. שלום לד"ר יעל קמחי, רקטור מכללת לוינסקי לחינוך.
יעל קמחי : שלום שלום ובוקר טוב.
אודי שכטר : בוקר טוב. נושא האוטיזם אפשר להגיד בשנים האחרונות עולה לקדמת הבמה,מדברים על זה הרבה מקבלים אותם הרבה יותר יודעים להתייחס ויודעים ללמוד, ועכשיו זה מגיע גם למכללת לוינסקי. בואי תספרי לי מה התוכנית שלכם.
יעל קמחי : נכון, אז קודם כל אני אתייחס למה שאמרת כי אי אפשר שלא להתייחס למספרים וכמות הילדים עם אוטיזם שמאובחנים בעולם ובארץ. רק לא מזמן התפרסם מחקר חדש שמדבר על אחד לארבעים ושמונה ילדים בנים בארץ שמאובחנים עם אוטיזם. אין ספק כן זה מספרים מאוד מאוד גבוהים. ולכן חייבים לתת מענה.
אודי שכטר : זה מספר שהוא נמצא בעלייה מתמדת ברחבי העולם.
יעל קמחי : כן, כן.
אודי שכטר : למה.
יעל קמחי : תראה הסיבות הם שונות ומגוונות אנחנו יודעים היום שהרכיב הגנטי הוא מאוד מאוד חזק. אנחנו יודעים ש… תראה כיום התהליך של האבחון הרבה יותר מדויק בכל הקשור לאיתור ילדים על הספקטרום, ואם פעם עשו טעויות וחשבו שהילדים עם אוטיזם הם ילדים עם מוגבלות שכלית מה שנקרא פיגור או חשבו שזה סתם ילדים עם בעיות חברתיות מאוד מאוד קשות ומוזרים, אז היום יודעים לאבחן, אבל לא יודעים בהכרח לתת את המענה. וכאן נכנס המקום של המרכז שאנחנו פותחים באילת שמיועד גם למטפלים וגם להורים וגם לאנשים שבכלל עובדים סוציאליים מי שעוסק ועובד עם ילדים על הספקטרום. וכיום לפי המספרים אנחנו מדברים על הרבה מאוד אנשים. אז אנחנו פותחים מרכז שבכל שנה אנחנו נוסיף לו קורסים, כרגע אנחנו מדברים על שני קורסים מאוד חשובים מאוד משמעותיים, אחד בתחום החברתי אחד בתחום המיניות. אני רק ארחיב ואסביר משהו, שאנחנו יודעים שאנשים עם אוטיזם יש להם הרבה מאוד קשיים חברתיים, זה בעצם המהות של הלקות החלק התקשורתי חברתי, וצריכים לדעת איך לעבוד איתם וצריכים לדעת איך לקדם אותם וצריכים לדעת איך לסייע אותם.
אודי שכטר : רגע למי מיועד הקורס להורים למורים.
יעל קמחי : הורים מטפלים מורים עובדים סוציאלים.
אודי שכטר : כל מי שבא בעצם במגע או בחייו המקצועיים או בחייו האישיים.
יעל קמחי : בדיוק תראה בעבר חשבו שהאנשים עם אוטיזם לא היו מעוניינים בחיים החברתיים, הייתה מין אמירה כזאת שאנשים עם אוטיזם מתבודדים כי הם בוחרים להתבודד או לא רוצים חברים, היום אנחנו יודעים שזה לא נכון יש כבר הרבה מאוד מחקרים שמראים שהם כן מעוניינים בקשרים חברתיים והרבה מהם כן מעוניינים בחברים, הם לא יודעים איך לעשות את זה ופה התפקיד שלנו ללמד אותם איך לקיים חברות איך להמשיך את החברות. וכדי לסייע להם אנחנו צריכים את הידע, אז כן כל אדם שבא במגע עם אדם עם אוטיזם צריך לדעת איך לסייע לו. והמטרה של הקורסים האלה זה לתת מענה פרקטי ישומי לחבר את זה מצד אחד למה שידוע מעולם המחקר והעולם התיאורטי, אבל מצד שני לתת ממש ארגז כלים מעשי פרקטי שאפשר יהיה לקדם את היכולות החברתיות של אותם ילדים עם אוטיזם. באותו הקשר גם הקורס השני שאנחנו פותחים אני רק אגיד עליו גם מילה, מיניות על הספקטרום הרבה פעמים אנחנו לא מדברים על מיניות זה מין דבר שהס מלהזכיר וצריך לטאטא, היום אנחנו יודעים שאנשים עם צרכים מיוחדים בין אם הם אוטיסטים ולא רק הם מתפתחים בטח מבחינה גופנית, אבל גם מבחינה רגשית וחברתית ושכלית יש התפתחות מינית וצריך לדעת לכוון אותם ולתת מענה , וגם לזה זה קורס שהוא נורא נורא חשוב וגם הוא מיועד לשוב אותו קהל הורים אנשי מקצוע, איך מתמודדים עם כל ההקשר הזה של החינוך המיני בקשר לילדים עם אוטיזם. תחום נורא נורא חשוב שלא תמיד מדברים עליו, מאוד חשוב להתייחס…
אודי שכטר : יפה מאוד. ד"ר יעל קמחי, רקטור מכללת לוינסקי לחינוך . מתי הקורסים האלה ייפתחו באילת ,תחילת שנת הלימודים מתי.
יעל קמחי : כן, כן, אנחנו את הקורס של המיניות ממש פותחים באמצע דצמבר בחמישה עשר בדצמבר ואת הקורס על החברות אנחנו פותחים בנובמבר ממש מיד אחרי החגים. ההרשמה כבר בעיצומה היא כבר החלה, אנחנו חושבים שזה באמת מאוד מאוד חשוב ואנחנו מזמינים אנשים להירשם, אנחנו מבטיחים לתת מענה מקצועי מיטבי מאוד קשוב לצרכים הייחודיים שיעלו בקורס. אז אני חושבת שזה באמת בשורה חשובה לאוטיזם ולאילת, אז חשוב לנו לקדם את זה במכללת לוינסקי לחינוך.
אודי שכטר : ד"ר יעל קמחי, אני מודה לך מאוד על הדברים כל הכבוד.
יעל קמחי : תודה. תודה רבה.