דר' גליה סמו, ראש התכנית לבית הספר העל-יסודי במכללת לוינסקי לחינוך, בנושא העיסוק בהוראה, לציון יום המורה
"רדיו תל-אביב", 29/11/2018 בתכנית: שש בבוקר מראיין: דליק ווליניץ"
תמלול
דליק ווליניץ : הבטחנו שנעסוק היום בענייני הוראה ויום המורה ועל קו הטלפון נמצאת דוקטור גילה סמו שהיא ראש התכנית לבית הספר העל יסודי מכללת לוינסקי לחינוך. בוקר טוב גילה.
דליק ווליניץ : איך נתחיל, אולי נתחיל ישר מהקושי. לא מזמן הייתה איזו ידיעה על כך שהמורים והעובדים הסוציאלים ועוד איזה שני .. נמצאים בסיכון בריאותי הגבוה ביותר כתוצאה מהמתח הרב של עבודתם. אנחנו יודעים על בעיית המשכורות הנמוכות של המורים. איך את היום משכנעת את התלמידים שלך להיות מורים?
ד"ר גליה סמו : ראשית חלק גדול מהאנשים שבאים ללמוד הוראה, מרגישים שזה הייעוד שלהם, זאת אומרת זה לא משהו שאתה בוחר הרבה פעמים באופן רציונאלי.
דליק ווליניץ : זה בוחר אותך.
ד"ר גליה סמו : הם לגמרי מתארים את זה כייעוד וחלק הולך וגדל מהאנשים שבאים היום ללמוד הוראה, באים אחרי שהם כבר היו במקומות אחרים שנחשבים לכאורה יותר יוקרתיים כמו עריכת דין, היטק ואז הם בעצם אומרים הסתובבתי ועבדתי והצלחתי אבל זה חזק ממני, ואז הם באים ללמוד הוראה.
דליק ווליניץ : את יודעת ש … אני לא יודע עד כמה את, גילה, דוקטור גילה סמו, אנשים בגילי עוד זוכרים מורים שכל מורה הוא אייקון ואתה קם כשהוא נכנס או מעריך אותו ואוהב אותו נורא או מתעב אותו אבל היחסים הם מאוד מאוד מורכבים והוא נישא מעם בכיתה והיום המעמד היומיומי נשחק באופן מאוד מאוד קשה.
ד"ר גליה סמו : נכון אבל אתה מסתכל רק על צד אחד כשאתה אומר את זה מפני שפעם, אם תחשוב רגע על הימים שבהם אתה היית תלמיד, המורה היה במרכז, הוא היה מקור הידע, הוא הכתיב את קצב הלימוד בכיתה, הלימוד היה מאוד מאוד אחיד. אם הלכת איתו וקצב הלימוד התאים לך, מצוין אבל אם במקרה היית תלמיד שקצב הלימוד פחות התאים לו או איבדת לרגע את הקשב, כבר הלכת לאיבוד. היום המורה הוא לא במרכז, היום התלמיד הוא במרכז, היום הלמידה היא כזו שהיא מסתכלת על איפה נמצא התלמיד, מה היכולות שלו, היא מנגישה לו את זה, היא מאפשרת לו למידה עצמאית, היא מאפשרת לו למידה קבוצתית. ילד יכול הרבה יותר להביא את עצמו לביטוי, את היכולות שלו, את החוזקות שלו. כלומר צריך להסתכל על זה גם מהבחינה הזו שעברנו איזה שינוי גם במה שקורה עם התלמיד, היום התלמיד הוא במרכז, אנחנו מדברים על הוראה דפרנציאלית. הכיתה עצמה, תסתכל על כיתות של מעצבים היום, הכיתות נראות אחרת. הכיתות הם לא המבנה התעשייתי של המאה ה-19 וה-20, יש מרחבים שמזמנים למידה, אתה תנסה להיזכר בדברים הפחות טובים במעמד המורה ואתה תראה שמבחינות רבות עשינו שינוי, עשינו התקדמות.
דליק ווליניץ : את יודעת, התישקורת, התישקורת, אני התפקיד שלי להציף את הבעיות ואחת הבעיות … אגב זה דוקטור גליה סמו, לא תיקנת אותי אפילו פעם אחת, זה יפה. אחת הבעיות הם למשל התערבות ההורים. אני יודע שאת תהפכי את זה לשיתוף ההורים אבל יש התערבויות בוטות שלעיתים כוללות אלימות. יש איזו נטייה של הגנת יתר של ההורים, אגב זה עובר גם מהיסודי לתיכון, לצבא וההורים מעורבים בכל מה שעובר על הילד לטוב ולרע.
ד"ר גליה סמו : אתה צודק אבל כמו שאמרת, זה מאפיין של החברה, זאת אומרת זה לא משהו שנוצר בבית הספר, זה משהו שקורה גם בצבא ולכן אנחנו כמורים מחוייבים לראות את זה כחלק מתהליך חברתי ולדעת להתמודד עם זה ובדיוק כמו שאמרת, צריך להפוך את זה לשותפות, כלומר צריך להכשיר את פירחי ההוראה, לדעת לזהות את זה, לדעת לנצל את זה, לתעל את זה למקומות טובים, לקחת את זה כדי להעצים גם את הילד וגם את הלמידה. זה מצב נתון, אי אפשר לשנות אותו, הורים הם מעורבים. מעמד המורה היום הוא אחר, הוא לא מקור סמכות הרבה פעמים אבל אסור לפחד מזה מפני שזה תהליך חברתי, זה לא משהו שיכול להיעצר, לכן אנחנו רואים בזה מקור לחוזקה, בואו נשתמש בזה כדי להיטיב עם הילד ולהיטיב עם הלמידה שלו.
דליק ווליניץ : אולי עוד בעיה קטנה, המורה הוא כבר לא מקור ידע בלעדי.
ד"ר גליה סמו : נכון מאוד.
דליק ווליניץ : פרופסור גוגל שנמצא לצידו של התלמיד. הוא לא מקור הידע, הוא המנגיש, הוא המחבר אבל הוא לא המקור כמו שהיה פעם.
ד"ר גליה סמו : נכון.
דליק ווליניץ : נכון.
ד"ר גליה סמו : אז אני ארחיב ואני אומר כך, בעצם אתה צריך לשנות את סיגנון ההוראה שלך וזה מתקשר לדרץ שתיארת קודם את המורה כי תחשוב על המורה שלך שהוא היה גם מורה שלי, הוא היה נכנס לכיתה ועושה קסמים בכוח האישיות שלו והיה עושה קסם, רובינו היינו מקשיבים אבל שוב, לא כולנו. מה שצריך היום המורה לעשות זה לחשוב על הלמידה שלו כעדכנית כחדשנית, ככזו שתחבר את כל התלמידים שלו ושוב, אפשר לראות בזה אתגר איך לרתום גם את דוקטור גוגל וגם כלים חדשניים נוספים. לא חסר, הסמרטפון בהישג יד, אפשר לעשות איתו פלאות, יש אפליקציות בלי סוף, יש כלים נוספים ללמידה ניידת, את כל זה אתה יכול לגייס לטובתך ואז מורה הוא בעל עוצמה מפני שאם הוא חדשני והוא עדכני, התלמידים יקשיבו לו בהתלהבות, ברצון, הוא משלהם, הוא מחובר אליהם ואת זה אפשר להפוך שוב, כמו את המעורבות של ההורים שאפשר להפוך אותה לשיתוף, אז את העדכניות והרלבנטיות אפשר להפוך לעוצמה ולחוזקה של המורה במקום להירתע מזה.
דליק ווליניץ : דוקטור גליה סמו, העברת לנו יופי של שיעור. תודה רבה לך, להתראות.
ד"ר גליה סמו : יום טוב.
דליק ווליניץ : יום טוב.