תואר ראשון בחינוך והוראה

מורה בבית הספר היסודי: מחנך, מעצב ומנחה דרך

הידעת? למורה בבית הספר היסודי יש השפעה מכרעת על יחסו של התלמיד ללמידה לאורך חייו, על מיומנויות וערכים שהוא רוכש ובבגרותו, על זיכרונות טובים מבית הספר.

 

מי הם מורים טובים ואילו תכונות נדרשות מהם?

שני עשורים חלפו מאז שודר הקמפיין של משרד החינוך "מורה טוב – מורה לחיים", וגם היום הוא נכון ורלוונטי מתמיד. "מורה טוב יהפוך את התלמיד לאדם שאוהב את הלמידה לאורך כל חייו, ויקנה לו מיומנויות וערכים שילוו אותו במשך שנותיו בבית הספר וגם הרבה אחר כך", מסבירה ד"ר מירי מילר, ראש התוכנית לתואר ראשון לבית הספר היסודי במכללת לוינסקי לחינוך. "בית הספר היסודי מפגיש את הילד לראשונה עם מסגרת לימודית, הופך את הילד לתלמיד וחונך אותו לעולם הלמידה. לכן, התפקיד של המורה מהותי. יש לו השפעה מכרעת על הגישה והיחס של התלמיד לסביבת הלמידה גם בשנים הבאות, ועל זיכרונות טובים מבית הספר בגיל מבוגר", היא מוסיפה. מדי שנה מגיעים יותר ויותר סטודנטים אל ספסל הלימודים במכללת לוינסקי לחינוך לקראת לימודי תואר ראשון בחינוך לבית הספר היסודי עם תעודת הוראה במגוון תחומי התמחות הניתנים לבחירה על פי נטייה אישית, שחלקם תלויים גם בתנאי סף, למשל: מתמטיקה, טבע, ספרות עברית ומקרא. נוסף ללימודי התואר הראשון ותעודת ההוראה נלמדים גם לימודי הסבת אקדמאים להוראה, המיועדים לאקדמאים המבקשים להגשים את חלום חייהם בקריירה שנייה מתוך תחושת שליחות. לכולם משותפת האמונה בחינוך ובכוחו, אמונה במקצוע
שמעניק סמכות ואחריות, ושיש בו עשייה משמעותית ותרומה לחברה.

 

"זה המקום והזמן לעצב את מי שהם עומדים להיות"

התוכנית לתואר ראשון בהוראה לבית הספר היסודי מכשירה את בוגריה להיות מורים בכיתות א'-ו', גם כמחנכים של כיתה וגם כמורים לאחד המקצועות הנלמדים בבית הספר. קורל מזרחי מחולון, סטודנטית בשנה ג' ללימודים בתוכנית, מתעתדת להיות מחנכת ומורה למדעים. היא מספרת:" בגיל 18 נחשפתי לילדים ולעבודה אתם כמדריכת חוג התעמלות קרקע. כך הגעתי לעולם החינוך, הרגשתי חיבור מיוחד לילדים בגיל בית ספר יסודי, וידעתי שזה מה שארצה לעסוק בו. כמורה בבית ספר יסודי זה המקום והזמן לעצב את מי שהם עומדים להיות". קורל ממשיכה ואומרת: "הכלים שנלמדים בלוינסקי במהלך התואר מאוד רלוונטיים ליישום בשטח. כל תיאוריה שנלמדה בקורס במכללה הבאתי לידי ביטוי בכיתה שלי, גם אם לפעמים נדמה בשיעור שתיאוריה לחוד ופרקטיקה לחוד". למרות שהיא מאוד נהנית מהלימודים, היא כבר מחכה בקוצר רוח להיות מורה מן המניין, ולא נרתעת גם מהצדדים הנוצצים פחות של התחום: "אני מאוד מאמינה בעצמי, ואומרת גם לכל מי שנכנס למערכת החינוך שהוא צריך בעיקר שני דברים: כוח כדי לחולל שינוי, ועצמה כדי להתמיד בזה

 

מעוניין לקרוא פרטים נוספים אודות המסלול

גם תואר ראשון, גם תעודת הוראה וגם תעודה מקצועית נוספת

הלימודים לתואר ראשון בהוראה לבית הספר היסודי מעניקים לבוגרים שלוש תעודות: תואר ראשון B.Ed.חינוך לבית ספר יסודי, תעודת הוראה ותעודה נוספת בחינוך לשוני ושפה מטעם מכללת לוינסקי לחינוך. הענקת תעודה זו מתאפשרת הודות להרחבה והעמקה בלימודי שפה, מתוך תפיסת העולם של המכללה, לפיה כל מורה בבית ספר יסודי עוסק בשפה כבסיס לתחום ההוראה שלו, ומלמד את תחום הדעת בשפה העברית, לכן עליו להיות רהוט בשפתו. במסגרת הלימודים הייחודיים למכללת לוינסקי לחינוך, לומדים הסטודנטים את אמנות הטיעון (דיבייט), עמידה בפני קהל, בניית רטוריקה תקשורתית, התאמת השפה לקהלי יעד שונים, תוכנית הלימודים בחינוך הלשוני בבית הספר היסודי, ועוד. התעודה בחינוך לשוני ושפה פותחת בפני הסטודנטים אפשרויות העסקה כמורים בתחום השפה, נוסף על ההתמחות המקצועית שלהם. בשנה הראשונה ללימודיהם, הסטודנטים נחשפים למסגרות חינוך מגוונות, בהן בתי ספר אנתרופוסופיים, דמוקרטיים, ממלכתיים, כאלו המתמחים במדעים, בגישת מונטסורי, בחינוך סביבתי וכדומה. התוכנית מאפשרת היכרות רוחבית עם גישות חינוכיות שונות, המעשירות ומעמיקות את הידע של המורים לעתיד בתחומי החינוך.

 

לא רק לוח וגיר

'החינוך היעיל ביותר הוא לתת לילד לשחק בדברים נפלאים', אמר אפלטון, והתכוון בוודאי לדרכי ההוראה הנלמדות במכללת לוינסקי לחינוך, שימת דגש על שילוב יצירתיות, אמנות, טכנולוגיה ומשחק, כאשר מלמדים את התלמידים בבית הספר היסודי. ד"ר מילר מספרת: "אנחנו מעודדים את הסטודנטים להוראה לשלב משחק בשיעורים, ולחפש דרכים לא שגרתיות כדי להנגיש את החומר הנלמד לילדים, ולא לדבוק רק בלמידה פרונטלית. הם מרגישים שהם משחקים, אולם אלו דרכים פדגוגיות עם מטרה, שמאחוריהן מקורות תיאורטיים. כך התלמידים לומדים בהנאה ובאופן פעיל ומשתתף, יש להם חוויות טובות מהלמידה, ולמורה יש השפעה גדולה על אופן העברת התכנים".

במסגרת הלמידה הפעילה מלמדים במכללת לוינסקי לחינוך להשתמש ביצירתיות ובאמנות: שילוב של מוזיקה, תנועה, אמנות פלסטית ואוריינות חזותית בהוראה לילדים, אשר מתקשרת לאינטליגנציות מרובות. גם מקומה של הטכנולוגיה לא נפקד מתוכנית הלימודים, והיום מלמדים את הסטודנטים כיצד לשלב את הטכנולוגיה בהוראה. "אנחנו מכניסים אל הלימודים מחשבים ניידים, טאבלטים וטלפונים חכמים שהם לא רק חלק מעולמו של הילד, אלא גם טכנולוגיה ניידת שאפשר לצאת אתה מחוץ לכיתת הלימוד", אומרת ד"ר מילר, ונותנת דוגמאות: "במקום לראות סרט בשיעור על חיי הנמלים, יוצאים לצלם בסמארטפון את הנמלים, וכך לחקור את חייהן. שיעורי הספרות מתקיימים בגינות סיפור הפזורות בערים ברחבי הארץ ועוד. הרעיון הוא ללמוד לדעת איך ליצור לילדים עוד סביבות לימודיות שהן לא רק הכיתה". אם יש בכם רצון לחולל שינוי, אם אתם רוצים להשפיע על עתיד הילדים ועל דמותה של מערכת החינוך, ואם יש לכם סקרנות, רגישות והרבה יצירתיות – התוכנית לתואר ראשון בחינוך והוראה לבית הספר היסודי במכללת לוינסקי לחינוך היא המקום בשבילכם.

אולי יעניין אותך לקרוא גם על:

תעודת הוראה

תואר ראשון בחינוך

תואר שני בחינוך