מוסמך בהוראה M.Teach

"מוסמך בהוראה" – M.Teach | להיות בתמונה ולראות את כולה

מוסמך בהוראה M.Teach – תואר שני ותעודת הוראה לביה"ס העל-יסודי
מאת: ד"ר נורית חמו, ראש תוכנית M.Teach במכללת לוינסקי לחינוך

תואר שני ותעודת הוראה לאקדמאים

תוכנית "מוסמך בהוראה" – M.Teach במכללת לוינסקי לחינוך פונה לאוכלוסייה של בעלי תואר ראשון המעוניינים להיות מורים מקצועיים ואקדמאים בבית הספר העל-יסודי. התוכנית מאפשרת להם להתמחות במגוון תחומים (הוראה במתמטיקה, הוראה באנגלית, ביולוגיה, לשון, ספרות, מקרא ומוזיקה) ולקבל תואר שני בחינוך ותעודת הוראה. הלימודים בתוכנית זו נמשכים שנתיים (33 ש”ש), ופרוסים על פני יום וחצי. לכן היא מותאמת לאנשים עובדים.
התוכנית פועלת במכללת לוינסקי לחינוך זו השנה החמישית וזוכה לפופולריות רבה בזכות הרמה האקדמית הגבוהה, הגמישות והדגש הרב המוקדש להתנסות בהוראה בבתי הספר, התורמים להכנה מיטבית של הסטודנטים ולהשתלבותם בהוראה.

 

מוסמך בהוראה M.Teach
התוכנית זוכה לפופולריות רבה בזכות הרמה האקדמית הגבוהה. צילום: שחף הבר

התנסות מעשית כבר מהשנה הראשונה

משנת הלימודים תשע"ו פועלת תוכנית זו במודל החלוץ "אקדמיה כיתה" של משרד החינוך. הכוונה היא שהסטודנטים משתלבים באינטנסיביות בבתי הספר כבר בשנה הראשונה ללימודיהם, והתנסות זו מאפשרת להם להכיר מקרוב, לעומק ובראייה מערכתית את התרבות הבית-ספרית. מודל זה מיוסד על עקרון הידע המחקרי-עיוני והאמפירי שנצבר בסוגיית הכשרת מורים מיטבית, שעמיד את השותפויות בין מוסדות אקדמיים ובין בתי הספר כתוכנית הכשרה של עמיתות בין בית הספר ובין העולם האקדמי. תפיסת ההכשרה של "עמיתות בית-ספרית" גובשה במכללה לפני כעשור, שוכללה ופותחה, ויש בה כדי להעיד על רוח המכללה המכוונת לחשיבה ביקורתית מתמדת על תהליך הכשרת המורים. היא מקשרת בין תאוריה ומחקר עדכניים ובין הפרקטיקה בשדה, ומלווה בעשייה יצירתית ופורצת דרך.

 

"לא הסכמתי לוותר להם. התרגשתי במיוחד מההתלהבות שלהם"
במודל הייחודי במכללה נבנתה תוכנית לימודים שבה, נוסף על ההתנסות רחבת ההיקף בשדה, מאורגנות חלק מתכניות הלימודים בקורסים אינטגרטיביים העוסקים בידע אקדמי-עיוני ובזיקה לפרקטיות בהוראה. הסטודנטים מתעדים אירועי הוראה-למידה מגוונים ובוחנים אותם בדרך הקושרת בין סוגי הידע הנרכשים בקורסים השונים. כך, לדוגמה, ש' סטודנטית בשנה א בתוכנית ה- M.Teach בהתמחות הוראת המקרא מעידה: "בתוכנית אני רואה קודם כול את הצרכים של התלמיד, אני מכירה אותו משיעורים רבים, אך גם מהתבוננות בו בהפסקות, פוגשת אותו במסדרונות. אני לא רק נעולה על מערך שיעור שהכנתי מראש ומתמקדת בהשגת המטרות, אלא משתדלת לראות את כל התמונה". זו דוגמה לחוויית ההתנסות המאפשרת לממש את העיקרון של קשר בין פרקטיקום לידע אקדמי באופן הדוק ומשמעותי יותר. זאת ועוד, ההתנסות האינטנסיבית בשדה חושפת את הסטודנט לזהות מקצועית מורכבת שהיא מעבר לידענות בתחום התוכן שבאחריותו ומעבר לשיח על פדגוגיה אפקטיבית. הסטודנטים נחשפים למורכבות של מורה-מחנך במערכת החינוך העל-יסודית ומַבנים את הרכיב הערכי בזהותם כרכיב מרכזי וחשוב. "לא היה לי שקט", אומר א', סטודנט בהתמחות הוראת המתמטיקה, ומתייחס לשקט הפנימי בנפשו. "לא הסכמתי לוותר להם, אפילו שהם ויתרו על המתמטיקה […] .הכנתי משחק למידה תחרותי […] זה תפס […] התרגשתי במיוחד מההתלהבות שלהם, שאכפת לי".
לימודי חינוך במכללת לוינסקי – הצוות המקצועי של המכללה ושל בתי הספר תומך בסטודנטים ומשקיע חשיבה כיצד לאסוף את הרגעים החשובים הללו בהתנסות המעשית של הסטודנטים; כיצד להעצים את תחושת ההתלהבות והמסוגלות שלהם ולפתח אותם כמורים מקצועיים ואקדמיים, היודעים לקשר בין תאוריה ופרקטיקה ולהתמודד עם האתגרים המורכבים שאותם הם לומדים להכיר מקרוב. בכך, אנו מאמינים במכללת לוינסקי, ניתן להם את הכלים הדרושים להגשים את חלומם – להיות מורים בישראל.