תמונה של ילד מול חלון

התמודדות עם התנהגויות מאתגרות ומורכבות בקרב ילדים על הרצף האוטיסטי

גילי יהב, ראש התכנית להסמכת מנתחי התנהגות במכללת לוינסקי לחינוך דוקטורנטית במחלקה להפרעות בתקשורת באוניברסיטת אריאל, מנהלת מקצועית של "בית ליאור"

הורים לילדים עם צרכים מיוחדים? מורים או גננות לילדים עם צרכים מיוחדים? ודאי נתקלתם במהלך חיי היומיום בהתנהגויות מאתגרות שמפרות את האיזון בתקשורת בינאישית. פעמים רבות אנחנו נתקלים בהתנהגויות מסוג זה ושואלים את עצמנו – למה הוא עושה את זה? מה מפריע לו? למה הוא לא יכול פשוט לדבר ולהגיד מה הוא רוצה? איך אדע כיצד לעזור לו או להקל עליו? אנסה לענות על שאלות אלה שמטרתן להבין מה עומד בבסיס התנהגויות מאתגרות וכן אציג היבטים להתמודדות עם התנהגויות אלה כסביבה מכילה.

תמונה של ילד מול חלון

ילדים על הרצף האוטיסטי מתאפיינים לעיתים בהתנהגויות מאתגרות ואלה יכולות להתבטא אף באלימות מילולית או פיזית, השחתת רכוש, פגיעה באחר, פגיעה עצמית, חוסר שיתוף פעולה או התנגדות והתקפי זעם. בבואנו לבחון התנהגויות אלה, לתהות על משמעותן ולהעניק לסביבה דרך התמודדות יעילה יש להבין מה עומד בבסיסן.

התנהגויות מאתגרות מבוססות לעיתים על קושי חושי. ילדים ואנשים עם קושי חושי חווים את העולם אחרת. ייתכן שילדים שנכנסים לגן והתאורה בו מסנוורת אותם, הכיסא לא נוח להם והרעש סביבם רב, יגלו התנהגויות מאתגרות במהלך אינטראקציה עם הסביבה. אין הדבר אומר שהם "מתנהגים לא יפה", אלא שהם חווים קושי בעיבוד החוויה החושית והם זקוקים לעזרה לעבד אותה נכון.

התנהגויות מאתגרות מבוססות לעיתים על קושי בשפה ותקשורת. הקושי בשפה יכול להוביל פעמים רבות לחוסר הבנה של הנאמר, של המתרחש, של ההוראות שניתנות לילד או של השאלות שהוא נשאל. כל אדם היה חווה תסכול וקושי אם מידת הבנת השפה שלו הייתה נמוכה ולילדים סף תסכול נמוך אף יותר. צרפו לזאת את אתגר התקשורת שבא לידי ביטוי ביכולת החלקית להביע את הצרכים, ואת הרצונות ובמקום לבקש עזרה או להתלונן שקשה, חלק מהילדים משתמשים בהתנהגויות מאתגרות כדרך תקשורת.

התנהגויות מאתגרות מבוססות לעיתים על קושי חברתי שמתבטא בפענוח לא מדויק או שגוי של המצב החברתי שהילדים מצויים בו. כשמתרחש רגע חברתי, חלק מהילדים עלולים לחוות אותו כמאיים או לא נעים ולא ידעו כיצד להגיב, יחוו תסכול ואתגר שלא ניתן להתמודד איתו. חוויה חברתית שלילית שכוללת דחייה ואינטראקציה חברתית לא מקדמת עלולה להיות טריגר להתנהגויות מאתגרות.

ילדה בשדה

התנהגויות מאתגרות עשויות לנבוע מכל אחת מהסיבות שנמנו או מכולן גם יחד,  ולכן יש לבחון את העומד בבסיסן לפני שמחליטים על המענה הטיפולי הנכון ביותר. האפשרויות לטיפול בהתנהגויות מאתגרות צריכות לכלול את המאמץ הסביבתי למנוע את התרחשות ההתנהגות. המטפלים בגישת ניתוח התנהגות יישומי ABA מאמינים שלסביבה יש כוח השפעה משמעותי ביצירת שינוי בהתנהגות אנושית, ומכאן שאפשר להשפיע ולשנות התנהגויות מאתגרות להתנהגויות מסתגלות יותר. זאת אפשר לעשות על ידי הכנה והגדרת ציפיות לפני פעילות מאתגרת, שימוש בעזרים שיקלו על הילד להבין את הנעשה סביבו ויסייעו לו להביע את עצמו במידת הצורך מבחינה שפתית, תקשורתית או חברתית. עוד יש לשקול את ההדרגתיות בהשתתפות בפעילות חברתית או קבוצתית ויש להתאים את הנוכחות והמשך של הפעילות ליכולות של הילד. פעמים רבות התאמה אישית היא המענה המדויק ביותר לקושי אישי. יש לבחון את התגובה של הסביבה, לשקול עזרה, סיוע והקלה רגע לפני שהילד מתקשה ומציג התנהגות מאתגרת ולא אחרי שהדבר קורה, לחזק ולשבח על מאמץ, השתדלות והתקדמות גם אם היא איטית ומדורגת. אחרון הוא המסר שאפשר להגיב, למחות או לבקש עזרה בדרכים אחרות ולכן יש ללמד וגם לעודד שימוש בתקשורת חלופית מסתגלת בזמן אמת ובמיוחד בזמנים מאתגרים. חשוב מכל הוא המסר האחיד שהילדים צריכים לקבל מסביבתם ולכן חשוב לשלב זרועות ויחד, הורים מחנכים ומטפלים, להחליט על דרך פעולה וליישם אותה בכל אחת מהסביבות שהילד פעיל בהן.