"כאן 11", 26.8.2019
תמלול
מגישה : עכשיו לפרק השני בסדרת הכתבות שלנו לקראת החזרה ללימודים. בתקווה שתהיה כזאת. החלוקה המסורתית של גן חובה בית ספר יסודי ובהמשך חטיבת ביניים ואז תיכון נהוגה בארץ מאז שנות החמישים, אנשי מקצוע רבים טוענים שהשיטה הזאת כבר מזמן לא רלוונטית ולא מועילה אבל מערכת החינוך בישראל נמנעת ברובה מלשאול את עצמה שאלות ולקבל החלטות בתחום הזה. הכתבה של לירן חוג'הינוף.
לירן כוג'הינוף : מה זה? שלום שלום שלום שלום … ברמת חטוף זה נראה כמו עוד גן ילדים רגיל, אך כשמסתכלים מקרוב ובוחנים את המקום מגלים שמדובר בניסוי חינוכי מעניין.
יש כאן כסף , כאן יש דברים שקונים וגם פינת ספר וגם פינת משפחה. פינת משפחה עושים הכל
בועז עמוס : כל הילדים כאן אמנם נראים מאותו הגיל, אבל הם לא.
ומי בגן?
בועז עמוס : טוב, זה לא ממש גן ילדים, זה בית ספר לכל דבר. בכיתה הזאת לומדים ילדי גן חובה עם תלמידי כיתה א'. שבעים ילדים יחד. זהו מודל החטיבה הצעירה.
את אוהבת ללמוד יחד עם הילדים בגן?
כן. בבוקר אנחנו ביחד עם כיתה א' יושבים על הרצפה והגן בספסלים שיש שם.
בוקר טוב בית תפוז
בוקר טוב.
הם אומרים לנו דברים מיוחדים , מה יהיה,
אז היום היום קצר, יש לנו ארוחת בוקר בארוחה הקטנה
לירן כוג'הינוף : במשרד החינוך מעודדים את הרשויות המקומיות לאמץ את מודל החטיבה הצעירה.
המודל של החטיבה הצעירה מתוקצב יותר על ידי משרד החינוך. יש בכל חטיבה צעירה מנהלת חטיבה צעירה, יש בעלת תפקיד של יועצת, יש רכזת פדגוגית בנוסף למורה לגננת ולסייעת שנמצאות במרחב עם הילדים. ובזכות זה המודל הזה מצליח כי הילד מקבל יותר
לומדים לחיות עם מה שיש.
לירן כוג'הינוף : בשנים האחרונות נוספו עוד ועוד ישובים שמאמצים את המודל שבהם מוותרים על גן החובה ובני חמש הולכים ישר לבית הספר.
כולם רוצים להיות טובים. אבל אפשר היה יותר יותר אהבה.
אז איזו שורה אנחנו מסמנים?
את שלוש.
מעולה את תסמנו אותה תראה לי איך אתה מסמן אותה?
אני נמצאת פה עם שניים עשר ילדים בשעת רוחב. כדי לתת באמת מענה יותר משמעותי לתלמידים
לירן כוג'הינוף : אז מהו מודל החטיבה הצעירה. בכל חטיבה צעירה כמה בתים. בכל בית כיתת גן וכיתה א'. בכיתות הם לומדים עשר דקות יחד ואז מתפצלים. חצי מילדי כיתה א' וחצי מילדי הגן נשארים בכיתות, שני החצאים הנותרים מתערבבים במרחב המשותף.
זה לא באמת משנה אם אני משחקת עכשיו בגן או ביתה א'. כי זה כיף גם לשחק. ואנחנו לומדים דברים חדשים אנחנו מלמדים אותם את הדברים האלה.
תלמידי הגן הם מרוויחים מעצם היותם לומדים, פעילים, מחשקים עם תלמידי כיתה א'. ותלמידי כיתה א' הם מרגישים החונכים, הבוגרים שהם מדריכים את ילדי הגן
אני כתבתי קורנפלקס, עוגיות, ביצים פירות שוקו חלב
יתרון נוסף הוא שהסביבה הגנית במדינת ישראל היום היא דוגמה של זירה שמתאימה ללמידה במאה העשרים ואחת שחסרה בבית הספר. ללמוד בסביבה יותר משחקית. ובאמת כשמדברים על הלמידה במאה עשרים ואחת זאת בעיניי למידה איכותית בגני הילדים. רגע, אחד אחד אביגיל.
שש ועוד שש שווה שתיים עשרה, יש לך פעמיים גלידה.
לעשות מתחת שש או ליד שש.
לפני שהופכים את כל המסגרות לחטיבות צעירות הייתי מצפה שיגדישו זמן של שנתיים שלוש למחקר יסודי בכל הארץ יסיקו מסקנות על בסיס הממצאי מחקר יקבלו החלטה מושכלת. זה ניסוי פתוח שאף פעם לא סגרו אותו, אף אחד לא יודע באמת אם אם יעבוד או לא.
מצטערת אין לי את כל מה שהזמנת יש לי רק את את זה. אתה רואה פה משהו?
לירן כוג'הינוף : אז אם נכון למזג את שתי שכבות הגיל האלה גן חובה וכיתה א' למסגרת אחת? למומחים עוד אין תשובה. לעומת זאת כל מומחי החינוך יסכימו על דבר אחד. אם יש משהו שצריך להשתנות הוא מודל חטיבות הבינייים. חטיבות הביניים הוקמו בסוף שנות השישים כדי לנסות למנוע נשירת תלמידים. אז חוק חינוך חובה חל עד כיתה י' וחטיבות הביניים כיתה ז' עד ט' נועדו לרכישת השכלה נוספת לפני שהתלמידים יוצאים לעבודה.
צביקה פלג : צריך לבטל את כל חטיבות הביניים
לירן כוג'הינוף : ואכן חטיבות הביניים כמעט בוטלו. בישראל היום יש מאה ושבעים וחמישה מבנים שיש בהם חטיבות ביניים עצמאיות. בכיתה ז' עד ט' בשש מאות חמישים ושניים מבנים שבהם כיתות ז' עד יב' שש שנתיים קוראים להם. באלה כיתות החטיבה וכיתות התיכון נמצאות באותו מתחם אבל לא יחד. את חטיבת הביניים מנהל או מנהלת ולתיכון מנהל או מנהלת משלו, והלימודים נפרדים. אבל יש גם יוצאים מן הכלל.
אנחנו רוצים לצאת לסיור בבית הספר? הבית ספר בנוי כמזדרון אחד גדול מכל ממ"ד יש, יוצאת שכבה. ואז בעצם מצד אחד אני מאפשרת גם לצד שלכל שכבה יש את המקום שלה, את המרחב שלה מצד שני יש את המזדרון הכולל ואת הרחבה הכללית.
לירן כוג'הינוף : בגן יבנה החליטו שלא להפריד
יש מעבר בין התלמידים ט' ל-י'. יש מסיבת סיום בכיתה ט' יש איזה שהוא אירוע עם ההורים, אבל כשאני מסתכלת על הרצף עצמו הצוות הוא אותו צוות, המבנה הוא אותו מבנה, המנהלת היא אותה מנהלת
בועז עמוס : ברגע שתלמיד נכנס לבית ספר אחד שבו הוא מבלה את שש השנים הבאות עם אותו צוות, עם אותה הנהלה, עם אותם אנשי מנהלה, מבחינתו הוא כבר שולט בסביבה שלו וזה יוצא אצלו הרבה יותר תחושבת נוחות.
למידה לא יכולה להתרחש אם אין פניות. זאת אומרת אם אני מוסח, אם אני עסוק בדברים אחרים אנחנו רואים את זה בכיתה ז' בכיתה ז' הילדים עסוקים בחברתי ואז הלמידה הולכת קצת לצד. אז אני אומרת רגע שנייה, אני לא רוצה שבכיתה י' יהיה עוד פעם המשבר הזה
שימו לב, אעני מתחילה לחלק את המבחנים. מה שאני מבקשת מכם ממש ממש ממש
לירן כוג'הינוף : ולך כמורה זה משנה משהו?
בועז עמוס : וואו זה מדהים. אין שום ספק שזה משנה, אני בעצם יכול להכין את התלמידים שלי לחטיבה העליונה כבר מכיתה ז'. בעצם לנושא של הבגרויות ולהכל, זה לא שפתאום וואו נופל עלינו בגרות וצריך להתחיל להתאגן. כך שהתלמידים מגיעים לשם הרבה הרבה יותר בשלים, הרבה יותר .. ולי כמורה זה הרבה יותר קל בהמשך.
צביקה פלג : הגיע הזמן שבאלפים ועשרים מישהו יבוא וירים את הדגל ויאמר רבותיי, החינוך צריך לקבל מבנה שונה
לירן כוג'הינוף : צביקה פלג מנכ"ל רשת אורט הוא מהמתנגדים הגדולים ביותר לחטיבות הביניים בישראל
צביקה פלג : יש תלמידים כישרוניים מאד בכיתה ז' בכיתה ט' למה לא נעבור פה בכלל לתהליך של למידה בחלק מהמקצועות. אני לא רוצה להיות רפורמטור יותר מדי גדול של למידה רב שכבתית. אנחנו מקובעים בדעות שלנו, לא מה שהיה באלף תשע מאות חמישים ושתיים צריך להיות באלפים ועשרים.
לירן כוג'הינוף : שינויים במערכת החינוך עורכים מזמן. רוב גני החובה עדיין רחוקים מהתמזגות עם כיתה א'. עוד רחוק היום שבו תבוטלנה כל חטיבות הביניים. במשרד החינוך עדיין אין מדיניות ברורה לא באשר לחטיבות הצעירות וגם לא באשר לחטיבות הביניים. את התוצאות נראה רק בעוד שנים.
מאיה גניש