תמלול:
אריה גולן : בחופשת הקיץ העבירה הכנסת תיקון לחוק חינוך מיוחד, תיקון שנועד לשפר את שילובם של הילדים עם הצרכים המיוחדים. ההורים לילדים הללו אינם תולים תקוות בחוק החדש דווקא, במיוחד כשהילדים המשולבים בכיתה רגילה נאלצים להתמודד לא רק עם ניכור מהחברים בכיתה, מהתלמידים האחרים, אלא גם עם מערכת חינוך שמתקשה להשיג משלבים ומשלבות מתאימים. כתבתו של אלון שרביט.
אלון שרביט : עינת הסתובבה שנה שלמה עם סוד גדול בבטן, הילדה המתוקה שלה, מאור בת השלוש שיודעת אותיות ומספרים כמו ששום ילד בגן לא יודע, חיה עם אוטיזם, סוד שעינת חששה לספר לצוות.
עינת: אני ידעתי כבר שהיא מאובחנת ובאתי בהדרגה בעצם לגן להתחיל לחשוף, אז היה איזשהו משפט שנאמר לי, אם הילדה עם אבחון של אוטיזם, אז היא בחוץ. אני אגיד להם שיש את הכתבה, שיראו, וזו תהיה הפעם הראשונה שהם ישמעו אותי אומרת שהילדה על הרצף.
אלון שרביט : הסיפור של עינת היא תופעה גדולה, יש שמכנים אותה מגפה. עד שנת 2000 ילד אחד מאלף היה מאובחן כמתמודד עם אוטיזם. המספרים היום מדברים על ילד אחד מכל שישים ושמונה ילדים. תקשיבו היטב, על כל שתי כיתות תלמיד אחד, ומערכת חינוך שלא עומדת במספרים הגדלים. דר' יעל קמחי, רקטורית במכללת לוינסקי לחינוך.
דר' יעל קמחי: נראה לכאורה שהמערכת מרימה ידיים ואומרת, אנחנו לא יכולים לעבוד עם הילדים האלה. ואז עולה תמיד השאלה, איפה המקום הנכון לילדים בספקטרום האוטיסטי ללמוד, יש גם את המערכת של החינוך המיוחד לאוטיסטים בתוך בתי הספר הרגילים, או שילוב.
אלון שרביט : תחשבו לא על אחד, לא שניים, שלושה ילדים שיש לעידו, כולם מאובחנים על הספקטרום האוטיסטי. הילדים תמר ומתי נכשלו בשילוב בחינוך מיוחד לא מתאים להם, נופלים בין הכיסאות של מערכת החינוך. אז עידו עזב את החיים שלו בצד ובמקום בית ספר הם איתו בבית כבר כמה שנים.
עידו: אני הוצאתי ילדים לחינוך ביתי רק כשהגעתי למסקנה שאין לי ברירה. מי שיש לו בעיות קלות ולוקחים אותו לכיתה של ילדים עם בעיות קלות בחינוך מיוחד, אז יופי לו, אבל מי שלא יודעים להסתדר איתו בשום מקום ושמים אותו בכיתה של ילדים שלא יודעים להסתדר איתם בשום מקום, אז זו בעיה. כל ההישג של מתיה בחינוך מיוחד היא ישיבה מתחת לשולחן עם עיניים עצומות וידיים על האוזניים, אבל כשנגמר בית הספר היסודי, לא יכולתי להעלות אותו לכיתה ז' בבית ספר השכונתי כי הוא היה ברמת חומר של כיתה ב'.
אלון שרביט : בקיץ הלוהט הזה בזמן שביליתם עם הילדים בחוף הים או בטיול, ביקום מקביל של החופש הגדול נגררו ילדים עם צרכים מיוחדים והוריהם לדיון רותח בכנסת, לוועדת החינוך שדנה בתיקון לחוק חינוך מיוחד. וכך הגיבו הורים לילדים עם צרכים מיוחדים מחוץ לאולם הוועדה.
הורה: אנחנו לכיוון הדרה של החינוך המיוחד, אין יותר התחלה, אין יותר שילוב, וזה הולך על הדרך לפגוע בכל הילדים בארץ.
הורה: הילד שלי הולך להיות בבית, שלושת הילדים שלי הולכים להיות בבית, אין להם סיכוי, אין להם סיכוי במערכת החינוך.
אלון שרביט : החשש של ההורים כי המשאבים יופנו לחינוך מיוחד על חשבון שילוב הילדים שלהם עם צרכים מיוחדים בכיתות רגילות. דודי מזרחי, מנהל אגף התקציבים במשרד החינוך.
דודי מזרחי: הפער הזה עבור חלק מהמוגבלויות אגב, לא עבור כולם, הוא קיים. אנחנו לא מתעלמים מכך. עומק הפער היום בשווה כסף נושק למיליארד שקל. הזרמנו תקציבים מאוד גדולים לחינוך המיוחד בשפה של תקציבי שילוב, תקציב מאוד גדול לבינוי, כדי שילדים לא יצטרכו לנסוע שעה וחצי, שעה בבוקר. אנחנו לא מטאטאים את זה מתחת לשטיח, יש היום בעיות, בעיות מורכבות מאוד, לכן גם יצאנו לרפורמה.
אלון שרביט : מאור היא רק ילדה בת שלוש שבסך הכל מגיע לה שתהיה כמו כולם, לא מודעת איזה מלחמה מתנהלת מאחורי גבה, רק כדי שתצליח.
הורה: מה היא מחפשת? חום, אהבה, לשחק, לחיות, ליהנות, היא לא יודעת כלום מהחיים שלה ואנחנו כבר נלחמים איתה על כלום.
אלון שרביט : היום בחדשות הערב הפרק השני בסדרת הכתבות מחוץ למסגרת, בכאן 11.