"רדיו כאן ב", 26.8.2019
תמלול:
אריה גולן : ועכשיו לפרק הנוסף בסדרה, היום זה על החינוך המיוחד.
לירן כוג'הינוף : נכון. סקר מיוחד שערכנו, שים לב, 83 אחוזים מהמורים אומרים, כי הם לא הוכשרו בכלל לקראת הרפורמה בחינוך המיוחד. 60 אחוזים… 65 אחוזים מהמורים אומרים, שהם בכלל חושבים שהשילוב של החינוך המיוחד בחינוך הרגיל, יפגע בתלמידי החינוך המיוחד, זה סקר שערך עבורנו ארגון "יצגים" בכלל על הרפורמה, שכמעט כל ההורים, המורים וגם מומחים לא כל כך תומכים בה ואוהבים אותה. הנה הכתבה שהכנו.
(צעקות מפגינים).
לירן כוג'הינוף : כך נשמעו לפני כשנה ההורים לילדים בחינוך המיוחד, בהפגנות ובדיוני הכנסת בניסיון לבטל את רוע הגזרה.
* : אני קובעת, כי הצעת חוק חינוך מיוחד, תיקון מספר 11, עברה בקריאה שנייה וקריאה שלישית, ונכנסת לספר החוקים של מדינת ישראל.
לירן כוג'הינוף : שנה עברה, התיקון לחוק נכנס לתוקף, תחילה כתכנית ניסיונית במחוז הצפון , ומהשנה בעוד אזורים בארץ. ברפורמה בחינוך המיוחד, שני שינויים מרכזיים. שינוי הרכב הוועדות, לא עוד וועדת השמה וועדת שילוב, אלא איחוד לוועדה אחת, שבה גם להורים לילדים בחינוך המיוחד יש קול, ויקבעו היכן ילמד הילד. השינוי השני, מדבר על שאיפה לשילוב מירבי בחינוך הרגיל.
ד"ר יעל קימחי : על פי חוק יש לילדים עם צרכים מיוחדים, את הזכות להשתלב ולהיות מוכנים בתוך מערכת החינוך הרגילה. אם עד עכשיו זה היה לא מגובה בחוק, היום זה מגובה בחוק, וזה בעצם מחייב אותנו כמערכת, להיערך בצורה מותאמת.
לירן כוג'הינוף : ד"ר יעל קימחי, רקטור מכללת לוינסקי לחינוך, דווקא מסכימה עם משרד החינוך, כי יש לשנות ולהביא לרפורמה בחינוך המיוחד, אבל לא זו הדרך. בשטח, אף על פי שהרפורמה בחינוך המיוחד עוד לא נכנסה ממש לתוקף, כבר יש מי שמרגישים את תוצאותיה.
שושי קרט : כל החודש האחרון, מלא בירורים ומחשבות עם בעלי, מה הכי נכון לילד.
לירן כוג'הינוף : לשושי קרט מעפולה, יש שלושה ילדים בחינוך המיוחד. באזור מגוריה הרפורמה כבר החלה. אבל לבנה, היא לא ממש טובה. שנת הלימודים הוא התחיל בכיתה רגילה, כלומר, שילוב. אבל לקבל בה פחות, מי שהיה מקבל בחינוך המיוחד.
שושי קרט : שאני הבאתי את הפרטים של הילד שלי, בהפרעת התנהגות שלו עם התרופה הנוירולוגית , הפסיכיאטרית שהוא לוקח, הוחלט שהילד יקבל שעתיים וקצת שעות שבועיות בשביל הפרה-רפואי, טיפול רגשי הרגילה. דיברתי עם הרופאים, וכולם אמרו חד וחלק, שעתיים בשבוע זה כלום. אבל אני יודעת, שאם הילד היה הולך לחינוך המיוחד, אז הוא היה מקבל הרבה יותר, כי יש שמה גם דרך טיפול רגשי ודרך המרפאה בעיסוק, וקלינאית תקשורת, ופסיכולוג. יש עוד אנשי צוות שעובדים איתו.
לירן כוג'הינוף : מעבר לשעות שהוא לא יקבל, אומרים בחינוך הרגיל, גם לא יודעים איך לטפל בו.
שושי קרט : אני דיברתי עם עוד מורים, שאמורים לקבל ילדים משולבים. ואומרות לי שושי, אנחנו לא יודעים איך לשלב, לא קיבלנו הדרכות, לא הכשירו את האנשי מקצוע בכל הרפורמה.
לירן כוג'הינוף : בחירה בין מורים לא מקצועיים, בשעות פרה-רפואיות דלות, שושי תעדיף לצערה, שבנה לא ישתלב בחינוך הרגיל, בניגוד למשתמש מהרפורמה.
שושי קרט : ברגע שיש לי את הבחירה בין 2.2 שעות שבועיות, שזה כלום, לעומת כיתת חינוך מיוחד שזה הרבה, אני אאלץ לבחור בכיתת חינוך מיוחד, מבחינת הילד שלי, נכון לעכשיו, הרפורמה לא באמת עזרה.
לירן כוג'הינוף : שושי לא לבד. כמוה הורים רבים לילדים עם צרכים מיוחד, היו מעדיפים שלשלב את ילדיהם עם החינוך הרגיל, אבל יאלצו ללמוד בחינוך המיוחד.
ד"ר יעל קימחי : תראה, שיהיה לי גישה חיובית כלפי ההשתלבות, שאני שארגיש שאני יודעת איך לעשות את זה, אז צריך להכין את התשתית, את תחושת המסוגלות הזאת של המורים, שזה משהו שלא נעשה מהיום למחר.
לירן כוג'הינוף : ולא רק המומחים וההורים מתקשים להתמודד עם הרפורמה, גם המורים.
שילה כהן : לקרוא לזה … זה קצת מצחיק. בעיקרון משרד החינוך הודיע שהוא רץ על זה, הוא לא אמר נבדוק בעוד כמה בתי ספר, נראה איך זה עובד, נשפר, אם זה יעבוד טוב, אז אנחנו נתחיל בשאר המקומות.
לירן כוג'הינוף : שילה כהן הוא מורה לחינוך מיוחד בתיכון גבעת גונן בירושלים. ברגע שהרפורמה תפעל בכל הארץ באופן מלא, ייסגרו כיתות החינוך המיוחד בבתי הספר הרגילים.
שילה כהן : כל המורים של החינוך המיוחד, הולך לאבד בעצם את התפקיד שהיה להם עד עכשיו. התכנון בגדול הוא להפוך אותם למעין מורים נוספים בכיתות, שיעזרו למחנכים, אם יתנו לי לעשות את הדבר הזה, אז אני אומר שלום ולא להתראות. זה לא… לא בשבילי, אני למדתי חינוך מיוחד.