"רדיו כאן ב", 3.4.2019
תמלול:
יעקב אייכלר : היום הבינלאומי לילדים אוטיסטיים, לא רק לילדים, לאוטיסטיים מתנהל השבוע. אנחנו אומרים לילה טוב לד"ר יעל קמחי, ממכללת לוינסקי, רקטור ומומחית לאוטיזם, על מחקר חדש שפרסמתם. מה זה צרכים של ילדים עם אוטיזם? הרי לא דומה ילד לילד, לא דומה , לא דומה רמה לרמה.
הד"ר יעל קמחי : זאת שאלה מצוינת. ילדים עם אוטיזם, עצם האמירה קשת ספקטרום אוטיזם אומר שיש ילדים ברמות תפקוד מאוד מאוד מגוונות, ילדים ממוגבלות שכלית, ועד ילדים עם גאונות ובעצם אנחנו צריכים לדעת ללמד את הילדים עם האוטיזם. עכשיו עד לא מזמן חשבו שהקושי העיקרי שלהם הוא בתחום החברתי, בתחום התקשורתי, בתחום ההתנהגותי, ופחות שמו דגש לקשיים האקדמיים שלהם, לקשיים הלימודיים שלהם. ובעצם ראו בשנים האחרונות שילדים עם אוטיזם גם עם האינטליגנציה היא אינטליגנציה מאוד גבוהה, הם חלקם לפחות הגדול הופכים להיות מה שאנחנו קוראים לתת משיגים בתחום האקדמי. זאת אומרת, שהם בעצם לא מצליחים לממש את הפוטנציאל שלהם או להצליח כמו שהיה מצופה מילדים עם אינטליגנציה תקינה להצליח בלימודים. הם מראים הרבה מאוד קשיים בהבנת הנקרא, הם מראים קשיים במתמטיקה, בפתרון בעיות. הם מראים קשיים בכתיבה והרחבה של חיבור. ובעצם כשמגיעים לבית ספר בעיקר ילדים המשולבים בכיתות הרגילות, הם מאוד מאוד מתקשים בלימודים. וזה לא שייך לזה שיש להם אינטליגנציה תקינה, או אוצר מילים גבוה. הם לא מצליחים בלימודים.
יעקב אייכלר : הד"ר יעל קמחי, אבל התופעה הזו היתה קיימת כל השנים, אז מה קרה שפתאום מאבחנים את זה כאוטיזם?
הד"ר יעל קמחי : תראי, תראה הבעיה ב… בלימודים זה משהו שלא היו ערים לו כל כך. העיקר ההתערבות והטיפול היה בתחום החברתי ובתחום התקשורתי. ולא,
יעקב אייכלר : זה כש…
הד"ר יעל קמחי : היה דגש,
יעקב אייכלר : זה כשזה,
הד"ר יעל קמחי : כל כך,
יעקב אייכלר : היה בולט מאוד, עד, עד,
הד"ר יעל קמחי : וזה עדיין בולט.
יעקב אייכלר : כדי …
הד"ר יעל קמחי : זה, זה לא אומר שלא צריך לטפל בחלק , צריך לטפל בחלק החברתי. צריך לטפל בחלק התקשורתי. אבל גם צריך לטפל בחלק הלימודי. כי לא יכול להיות שאוכלוסיה שלמה תהיה מוגדרת היום כתת משיגה בתחום האקדמי בגלל שלא נתנו זרקור, לא נתנו,
יעקב אייכלר : אז איך הסתדרו עם זה עד היום?
הד"ר יעל קמחי : התייחסות מספקת.
יעקב אייכלר : זה מה שאני מנסה להבין.
הד"ר יעל קמחי : אה, הם,
יעקב אייכלר : זה מזכיר לי,
הד"ר יעל קמחי : באמת זאת שאלה מאוד טובה.
יעקב אייכלר : זה מזכיר לי,
הד"ר יעל קמחי : הם לא הצליחו בלימודים.
יעקב אייכלר : את הסיפור אולי, רגע, אז אולי זה מזכיר לי את הסיפור, את יודעת יש את הבדיחה הזאת ש… המורה קרא להורים ואמר תשמעו הילד שלכם חייב ריטלין. ההורים נאלצו … להסכים, את יודעת, אחרת לא יחזיקו את הילד שלו מהלימודים. אבל מאחר , כדי שלא יהיו לו בושות, אז סיכמו שהמורה יגיד לו כל בוקר נגיד בעשר באחת עשרה יגיד לו לך תביא לי כוס תה וכשהוא ילך, כאילו להביא לו את הכוס תה, אז הוא יקח את הכדור ויחזור לכיתה. אותו ילד כך עשה חודש, חודשיים, שלושה, ההורים מגיעים שוב למורה הוא אומר אל תשאלו, איזה שינוי יש, שינוי דרסטי, פשוט לא להכיר את הילד הזה. אז ההורים שואלים את הילד, איך עשית את זה? הוא אומר מאז שאני מכניס את הריטלין לכוס תה של המורה, הוא נהיה אחרת לגמרי.
הד"ר יעל קמחי : אה, זאת אומרת שאתה אומר שמאז שאנחנו נכניס את הידע המתאים למורים, השינוי בילד יהיה,
יעקב אייכלר : בדיוק.
הד"ר יעל קמחי : שינוי ,
יעקב אייכלר : אולי הבעיה במורים ולא בילדים,
הד"ר יעל קמחי : אה, תראה, הקושי הוא קושי של הילדים, והקושי הוא גם קושי של המורים. צריך להכשיר אותם כדי שהם ידעו ללמד את הילדים האלה בצורה נכונה. הדרך שמלמדים אותם היא לא דומה לילד שמלמדים, לדרך למשל שמלמדים ילדים עם לקויות למידה. אבל כשאנחנו רואים ילדים עם קשיים, אנחנו בדרך כלל פונים לאסטרטגיות שמתאימות לילדים עם לקויי למידה.
יעקב אייכלר : נכון.
הד"ר יעל קמחי : אבל זאת לא הדרך הנכונה ללמד ילדים עם אוטיזם שאנחנו מדברים על הקשיים האקדמיים שלהם.
יעקב אייכלר : אבל יש, יש קשיים,
הד"ר יעל קמחי : צריך לעשות שינוי,
יעקב אייכלר : עוד …
הד"ר יעל קמחי : בתפיסה של איך ללמד אותם.
יעקב אייכלר : זה שאנחנו כבר יודעים .. מאובחנים, אבל יש קשיים באבחון גם, עד כמה שהבנתי, יצא לי לבדוק את הסיפור הזה לאחרונה, לוקח חצי שנה ויותר כדי לקבל אבחון בכלל.
הד"ר יעל קמחי : תראה, הנושא זה מתקשר למה שאמרנו בהתחלה לעלייה המאוד גדולה של כמות הילדים עם אוטיזם בארץ ובעולם. אם לפני עשור דיברנו על אחד כל מאה שישים ושישה ילדים, היום האמירה היא שזה סביב אחד לחמישים ותשעה ילדים.
יעקב אייכלר : פי שלושה.
הד"ר יעל קמחי : זאת אומרת כמעט בכל כיתה אחד כן אחד לא, יהיה ילד עם אוטיזם. אנחנו מדברים על עלייה מאוד מאוד גדולה של כמות הילדים עם אוטיזם. אין ספק שזה גורם לתורים יותר ארוכים באבחון, לטיפולים לתורים יותר ארוכים לטיפולים, כל המערך צריך להתארגן אחרת כשאנחנו מדברים על כזו כמות של ילדים עם אוטיזם שנכנסים, שבכלל ושנכנסים למערכת החינוך בפרט. זה דורש הערכות אחרת.
יעקב אייכלר : אז מה עושים,
הד"ר יעל קמחי : זה מודעות.
יעקב אייכלר : הורים כאלה? הורים שמקבלים הודעה מהמורה או ממנהל בית הספר, תשמעו, הילד שלכם נראה לי יש לו בעיה של אוטיזם, את יודעת כמו שאמרתי פעם עם ריטלין, אז היום כולם זה אוטיזם, וכל עוד הוא לא יעבור אבחון, אני לא יכול להחזיק אותו. אי אפשר להחזיק אותו כאן, ועכשיו תמתינו חצי שנה הילד הזה יהיה בחוץ? מה, מה עושים?
הד"ר יעל קמחי : זה ממש לא מה שצריך להיות. אין ספק שצריך לעבוד במקביל צריך לתת לילד תמיכה ועזרה גם אם לא בטוחים מה הקושי, אז קודם כל, זה בדרך כלל קורה בגילאי הגן ששם אנחנו יודעים שגננות צריכות להתמודד עם הרבה מאוד ילדים שהם לא מאובחנים בעצם בין אם זה אוטיזם,
יעקב אייכלר : …
הד"ר יעל קמחי : ובין אם זה עיכוב התפתחותי, או מוגבלות שכלית, או כל לקות אחרת. באמת בגיל הרך אנחנו רואים שגננות מתמודדות עם כיתות מאוד הטרוגניות, עם הרבה מאוד ילדים, לא מאובחנים עדיין, לא מאותרים, הן צריכות הרבה מאוד תמיכה והרבה מאוד עזרה כי בדיוק זה שלב המעבר בין התהליך של האיתור ועד האבחון. וזה,
יעקב אייכלר : אז אם מנהל המוסד,
הד"ר יעל קמחי : מאוד מורכב.
יעקב אייכלר : אומר להורים אני לא מוכן להחזיק אותו, אז פשוט
הד"ר יעל קמחי : לא,
יעקב אייכלר : הוא לא ראוי להיות מנהל?
הד"ר יעל קמחי : תראה אני לא חושבת ש… אני, אני לא חושבת ש, קודם כל אסור לעשות דבר כזה. זאת אומרת אין סמכות לבוא ולומר הילד הזה לא יכול ללמוד אצלנו, יש חוק חינוך חובה, בין אם זה בחינוך המיוחד ובחינוך הרגיל. אממ, צריכים לתת תמיכות, אין ספק שבמהלך התהליך הזה עד קבלת האבחון צריך לתת ל, בין אם זה גן הילדים או בית הספר, צריך לסייע, צריך לתמוך, צריך לתת איזה שהם … תמיכות נוספות, מעבר לקיימות בתוך אותה כיתה או בתוך אותה כיתת גן, אבל אי אפשר להוציא את הילדים האלה החוצה.
יעקב אייכלר : אבל את אומרת שגם,
הד"ר יעל קמחי : זו דעתי לפחות.
יעקב אייכלר : לאחר האבחון אין דרכי טיפול לא למדו מספיק את דרכי הטיפול.
הד"ר יעל קמחי : נכון.
יעקב אייכלר : אוקיי.
הד"ר יעל קמחי : תראה זה כשאתה מדבר בעיקר עכשיו כשאנחנו הולכים לקראת התיקון של החוק לחינוך מיוחד, שאנחנו צופים שיכנסו יותר ויותר ילדים מאובחנים עם צרכים מיוחדים למערכת. אין ספק שההערכות צריכה להיות אחרת. כבר בהכשרת המורים, בתמיכה במורים, בהכשרה של המורים שכבר נמצאים בתוך המערכת. צריך להכשיר את המורים של החינוך הרגיל לעבוד,
יעקב אייכלר : אוקיי.
הד"ר יעל קמחי : עם ילדים עם צרכים מיוחדים.
יעקב אייכלר : זה כבר יקרה אחרי הבחירות.
הד"ר יעל קמחי : חד משמעית, כן.
יעקב אייכלר : הד"ר יעל קמחי, אני מאוד מודה לך שהיית איתנו. לילה טוב.
הד"ר יעל קמחי : לילה טוב.