"רדיו כאן ב", 12.11.2019
תמלול:
מגיש : ושלום לדוד סמש.
דוד סמש : שלום לכם.
מגיש : פסיכולוג קליני ממכללת לוינסקי, איתך אנחנו רוצים לדבר על הילדים של כולנו שהבוקר התעוררו ושמחו לשמוע שאין להם בית ספר, אחר כך הם קצת פחות שמחו לשמוע שהם צריכים לבלות את הדקות הקרובות בממ"ד. איך מסבירים לילדים מה בדיוק קורה.
דוד סמש : קודם כל השימחה על זה שאין בית ספר היא מעידה על בריאות נפשית ואני בהחלט …
מגיש : כנראה.
דוד סמש : תראה, אני חושב שצריך להסביר בצורה עניינית וככל שההורים יכולים בעצמם להכיל את הדאגה ואת החשש שלהם, הם יכולים לשדר לילדים יותר נינוחות וביטחון להעביר את זה אליהם. אנחנו מקבלים את הביטחון ממי שאנחנו אמורים לקבל ולתרגם את זה לילדים בשפה שלהם וברמה הריגשית שהם יכולים להכיל ולנסות להחזיק להם איזו שהיא תמונה של מובנות. תעסוקה, עניין, ביחד להיות, כמה שאפשר, כמה שזה ניתן כדי לתת איזו שהיא שיגרה מסויימת בתוך חוסר השיגרה.
דוד סמש : קצת לקבל צריכת תיקשורת כי אנחנו יודעים בימים אלה שההורים מאוד עסוקים בלשמוע מה קורה ברדיו, לראות מה מתרחש בטלויזיה. מה לסנן בעיקר שאנחנו מדברים על ילדים צעירים ואולי גם עד איזה גיל לנסות לסנן להם את המתרחש בחדשות.
דוד סמש : תראה, עד הגיל שלנו. שנינו שמשוחחים, אני חושב שאנחנו גם צריכים לדעת לסנן את האינפלקס הזה של מידע שמגיע והוא גם כן עדות לחוסר השקט הפנימי שלנו. אז אנחנו רוצים לשדר, לשדר, זאת דווקא מילה מתאימה פה, לשדר איזה שהוא סוג של מוכלות, שכן, זה מספיק בשבילנו להתנהל ולקחת בחשבון שהמדיה לא מכוונת לילדים. המידע שמגיע ומגיע אליהם, זה לא בקרה שלנו, הוא מידע של מבוגרים, תמונות, הרבה ויז'ואל, עכשיו מיידי, ברשתות לא מבוקרות, רשתות חברתיות. אז אנחנו צריכים שמה להיות ולווסת להם את זה ולהעביר לשפה קצת הייתי קורא לזה פורנוגרפיה של אלימות, זאת אומרת לדעת איך לא להתעלם מזה, לא להילחם בזה אבל לדעת איך לווסת וללמד אותם לנהל את המידע, שזאת הזדמנות טובה לעשות את זה.
מגיש : עכשיו, דיברנו לא מעט על הפייק ניוז, על החדשות הכוזבות שמסתובבות ברשתות החברתיות. מה זה, עוד ביטוי אולי לחוסר אונים, לרצון לדעת, לאסוף מידע כמה שיותר?
דוד סמש : תראה, זו תכונה אנושית. אנשים נבדלים ביכולת של עמימות ברגיל, לאו דווקא בשעות מצוקה ואני חושב שדווקא ההתנסות בלא לדעת, היא התנסות חיובית לילדים. אם זה לא בצורה מוגזמת, הרי זה מה שאנחנו מבקשים לעשות בבית הספר. מלמדים אותם, מבקשים מהם להיות סקרנים ולשאול שאלות ובאיזה שהוא אופן לא לדעת כדי להיות יכולים ללמוד.
מגיש : או במילים אחרות אתה אומר לנצל את המצב הקיים כהזדמנות ללמידה, כהזדמנות להתפתחות, להתמודדות עם אתגרים קשים שיבואו בהמשך החיים.
דוד סמש : נכון וגם לדעת להחליט איזה אינפורמציה היא אינפורציה אמינה ואיזה אינפורמציה היא בין אמינה לפייק ניוז, יש כל מיני דרגות וזה ישרת אותם גם בהמשך הלמידה שלהם בעיתות רגילות. זאת אומרת, לא להיענות לכל דבר ולדעת להחזיק אי הבנה, אי ידיעה, עמימות מבלי ליפול לאיזה שהוא בור של חרדה.
מגיש : דוד סנש, פסיכולוג קליני ממכללת לוינסקי, תודה רבה לך על הדברים.
דוד סמש : תודה לך.