תמונה מהביקור

אירוח סטודנטים מתוכנית המצוינות רג"ב במכללת אלקאסמי בבקה אל-גרבייה

סטודנטים בתוכנית המצוינות רג"ב במכללת לוינסקי לחינוך אירחו ב-6.3.2018 סטודנטים מהתוכנית המקבילה במכללת אלקאסמי בבקה אל-גרבייה. זהו המפגש השני בין הקבוצות.

המפגשים בין הסטודנטים מתקיימים במסגרת שיתוף פעולה בין המכללות. את המפגשים יזמו במשותף ד"ר בהאא זועבי המלמד את הקורס "חינוך לשלום וסובלנות" במכללת אלקאסמי וד"ר אמירה ארליך וד"ר אור מרגלית המלמדים את הקורס "מקום ביער" במכללת לוינסקי לחינוך. קורסים אלה עוסקים בזהות העצמית של משתתפיו על רקע מפגשים עם האחר ודרכו והם שהובילו לשיתוף הפעולה בין שתי המכללות לחינוך המכשירות את דור העתיד של המורים בישראל.

המפגש הראשון התקיים במכללת אלקאסמי והוקדש להכרות ראשונית בין הסטודנטים. המפגש השני התקיים במכללת לוינסקי לחינוך ונועד להעמיק את ההכרות האישית כמו גם ללמוד יחד על הזהות המשותפת לפרחי ההוראה בשתי הקבוצות. את הפעילות במפגש זה, שכללה משחקי זהות שונים שבמסגרתם דנו הסטודנטים בסוגיות העולות בחיי המורה וכן פעילויות יצירה בנושא תכונותיו של המורה האידיאלי, תכננו וניהלו הסטודנטים ממכללת לוינסקי לחינוך.

המפגש הבא, השלישי במספר, יתקיים גם הוא במכללת לוינסקי לחינוך ויוקדש להכנת מפגש השיא של הקורסים, שבו הסטודנטים משתי המכללות ינחו פעילות משותפת לתלמידי תיכון ערבים ויהודים.

מכללת אלקאסמי נוסדה בשנת 1990 במטרה להכשיר מורים ללימודי האסלאם והערבית בתמיכת משרד החינוך ובעידודו והיא מוכרת על-ידי המועצה להשכלה גבוהה. המכללה רואה חשיבות רבה בפעילותה למען החברה והקהילה. הסטודנטים מגיעים למכללה עם קונפליקטים ערכיים, זהויות חצויות ועמדות נוקשות כלפי המודרניזם וכלפי האחר. תהליך הכשרתם מאפשר שינויים רצויים המצביעים על פתיחות רבה יותר ופחות קונפליקטים ערכיים. השאיפה המתמדת למצוינות עומדת בבסיס דרך עבודתה של המכללה. שאיפה זו מתבטאת בבחירת סטודנטים עם ממוצע ציונים גבוה יחסית, בבחירת סגל אקדמי מוכשר, בבניית תשתיות אקדמיות ופיזיות מתאימות ויוקרתיות התורמות לאווירה אקדמית וחינוכית ובאימוץ נורמות וכלי הוראה חדשניים. המכללה היא מוסד אקדמי ראשון וייחודי בתוך עיר ערבית ומהווה תקדים חשוב. המשפחות, שרובן שמרניות, מאפשרות לבנותיהן ללמוד במכללה שהצליחה לזכות באמון רב של רוב האוכלוסייה במגזר הערבי בישראל. הקניית השכלה גבוהה לנשים ערביות יכולה לבשר על תהליך שינוי חברתי ועל צמצום פערים בין שני המגזרים, הערבי והיהודי. מכללת אלקאסמי שהתחילה כמוסד דתי מהווה היום מודל לשינוי פני החברה הערבית; היא הפכה למוסד אותנטי המקבל לגיטימציה מהחברה הערבית המתאפיינת כחברה מסורתית, דתית ומתפתחת הנמצאת באינטראקציה מתמדת עם החברה היהודית שמתאפיינת כחברה מודרנית. הראייה החינוכית של המכללה נשענת על תהליכים המובילים את הלומד לחשוב על המוסכמות ועל האמונות הבסיסיות שעליהן הוא גדל, לנתח אותן, להשתחרר מהטפל ולחזק את הערכים האנושיים ההולמים את היותו אזרח במדינת ישראל המתיימר להיות אזרח בעולם הנאור: יודע להקשיב, לנתח דעות באופן הגיוני, לפתור בעיות בצורה מושכלת, להביע דעה ולהבין את האחר, ממקום של כבוד והערכה אמיתיים.

מכללת לוינסקי לחינוך נוסדה בשנת 1912 ונקראה על שם אלחנן לייב לוינסקי, איש חינוך, ממארגני התנועה לתחיית הלשון העברית והפצתה. היא נוסדה כסמינר הראשון להכשרת מורים בשפה העברית בישראל ומאז היא תורמת לעיצוב פני החינוך והחברה בישראל. המכללה שואפת להוביל שינוי מהותי בחינוך ובחברה באמצעות מחקר וחדשנות פדגוגית. המכללה מעודדת את בוגריה לחתור למקצוענות, לאכפתיות ולרגישות בין-תרבותית, למעורבות חברתית ומציבה בראש ערכיה את כבוד האדם וחירותו וכיבוד נכסי תרבות ומורשת. תוכנית המצוינות רג"ב (ראש גדול בהוראה) מיועדת לסטודנטים בעלי נתונים גבוהים שיש להם חזון חינוכי ושואפים להשפיע על עתיד החינוך, המדינה והחברה. התוכנית פועלת בשיתוף עם משרד החינוך ומכשירה סטודנטים להיות מנהיגים מפלסי דרך במערכת החינוך, בעלי אומץ לשאול שאלות, לערער על הנחות יסוד, לפרוץ גבולות, ליזום ולחדש.

לאלבום התמונות >>

 

תמונה מהביקור