יוני 2018 – עידית צולמן התראיינה ברדיו תל-אביב בנושא המקרה המזעזע של הסייעת אשר הרגה תינוקת בפעוטון.
"…לא ייתכן שההורים שולחים את היקר להם מכל והילד לא חוזר מהגן…"
אודי סגל : המקרה המזעזע החריג אבל המעורר פלצות בעיקר מכיוון שהוא ההתגשמות של הסיוט הגדול של כל אדם, בטח כל הורה, שבו סייעת בעצם הרגה תינוקת קטנה בפעוטון בגן, ששם אמור להיות המקום הכי בטוח לילדים אחרי הבית שלהם, ואני רוצה לדבר עם דוקטור עידית זולצמן שאחראית על הכשרת גננות במכללת לוינסקי. שלום עידית
עירית צולמן : בוקר טוב. אז לא דוקטור ועידית סולמון
אודי סגל : סולמון עם סמך?
עירית צולמן : צדיק
אודי סגל : אהה, נו, אמרתי צול.. .אה צול ולא צו. אוקיי. צולמן.
עירית צולמן : בוקר טוב.
אודי סגל : מה זה עדיין לא דוקטור, את בדרך לשם?
עירית צולמן : נראה.
אודי סגל : לא, לא בטוח
עירית צולמן : כן
אודי סגל : אוקיי, אחראית על הכשרת גננות במכללת לוינסקי זה נכון?
עירית צולמן : נכון.
אודי סגל : טוב, אחד משלוש זה בסדר
עירית צולמן : הכשרת גננות בגנים פרטיים
אודי סגל : בגנים פרטיים. עד כמה המקרה הזה מזעזע את המערכת?
עירית צולמן : המקרה הזה מזעזע, הוא לא ראשון והוא מזעזע, זה דבר נורא, ולא יתכן שהורים שולחים את הדבר היקר להם מכל והילד לא חוזר מהגן. זה מקרה מאד מאד מאד קיצוני .בחורה שעבדה שנים רבות באותו גן, ואני בעצמי יודעת שהיא עבדה בגן אחר והיא הייתה בסדר. יכול להיות שהיה פה איזה שהוא רגע של אי שפיות. אבל זה לא מצדיק שום, שום דבר. דברים כאלה לא צריכים לקרות במדינה שלנו.
אודי סגל : אז איך, מה עושים? זאת אומרת את עכשיו כמי שמכשירה כמו שאמרת גננות דווקא בגנים פרטיים. קודם כל לפני שנדבר על הכוח אדם הזה שצריך לומר, תשעים ותשעים נקודה תשע תשע מדובר בנשים וגברים, שהם מסורים, שהם אנשי חינוך, שהם עושים באמת עבודה שהיא באה בדרך כלל מתוך אהבה ורצון, וחדווה, ובאמת אנשים מקסימים שכל אחד מאיתנו פגש באמת את הגננים והגננות ואת הסייעות ואת הסייעים, אבל, הטיפ הוא להורים למה לשים לב כדי לזהות את התפוח הרקוב האחד ממאה אלף.
עירית צולמן : תראו, יש סימנים בולטים שאפשר אולי, שזה לא ילדים עם … אנחנו מדברים על ילדים עד גיל שלוש שהם לא מבטאים את עצמם כמו ילדים קצת יותר גדולים, אבל כן, יש סימנים שאפשר לראות שמשהו רע קורה בגן, למשל שינויים במצב הרוח של הילד, שינויים הרגלי השינה, שינויים בהרגלי אכילה, ילדים שנראים מפוחדים יותר מהרגיל, ילדים וילדות שמגלים אלימות כלפי חברים, הורים, צעצועים, ילדים שבוכים דווקא כשבאים לקחת אותם מהגן, אבל צריך להתסכל גם על הגן עצמו. צריכה אינטואיציה הורית ושיקול דעת בבחירת המסגרת. אם יש תחלופה מאד גבוהה של אנשים בצוות בגן זאת מנורה אדומה. אם יש הרבה מאד ילדים בגן ואין מספיק צוות זאת מנורה אדומה. צריך ההורה חייב לבדוק את ההרכשרה של הצוות, זה לא יתכן שגנים במדינת ישראל לא צריכים שום דבר כדי לפתוח גן. אנחנו יודעים וידוע שכשאתה רוצה היום ללכת לפתוח מוסך אתה צריך רישיון עסק ותעודת יושר. כדי לפתוח מסגרת חינוכית אתה לא צריך שום דבר. אנחנו אמנם יודעים שלכל מקום עבודה מסודר שאתה מתבקש להתקבל אליה אתה צריך להביא תעודת יושר, אתה צריך לוותר על וויתור סודיות של התיק הרפואי, אתה צריך להראות תארים, תעודות, המלצות, בגנים ובמעונות, גם לא יבקשו כלום, אני אתמול תפסו … התפלסתי כשראיתי את התכנית של הכל כלול. שממש שלחו תחקירנית למעון מפוקח, לא למעון פרטי, מעון מפוקח על ידי המדינה, והתחקירנית התקבלה להיות גננת מובילה על סמך זה שהיא הצהירה שהיא אוהבת ילדים. איפה נשמע דבר כה?
אודי סגל : כן, זו בעיה. מה צריך לעשות, איזה סוג של פיקוח צריך להיות בגנים האלה לדעתך?
עירית צולמן : אני חושבת שזה לא עניין של פיקוח, זה המדינה צריכה לקחת אחריות ולהגיד שזה צריך להיות כמו ב…. זה לא כמו במשרד החינוך, אני אומרת שהגילאי ילדי עד שלוש צריכים להיות בידיים של משרד החינוך. הבוחר בחר את מי שיטפל בעניין החינוך, לא יתכן שהמדינה תפריד את הגילאים ותגיד שמשרד הרווחה למשל אחראי על גילאים ילדי עד שלוש. לא, אין שום הצדקה לזה, לא כלכלית וגם לא רעונית לפצל את האחריות. ואם משרד החינוך קיבל את המנדט מהקהילה שלו לדאוג לחינוך הוא צריך להיות אחראי לפקח, להנחות ולתת הכשרה מתאימה. לא יתכןל ….
אודי סגל : כן, זה בעצם כל הנושא של חזקת הגיל הרך נכון? שעדיין לא הוגן בחקיקה.
עירית צולמן : חוק רישוי, לא חזקת הגיל הרך זה עניין אחר, אבל אנחנו מדברים על חוק רישוי ופיקוח שכולל דרישות השכלה, הדרכה, בטיחות, כל מיני …זה הרבה מאד דברים כדי שדברים כאלה לא יקרו. כי אם היה חוק ויש חוק רק שהוא עוד לא עבר .. חמש עשרה שנה מנים להעביר אותו, אם זה היה תחת החוק, הבחורה, הגננת כביכול שגרמה למותה של התינוקת יסמין לא הייתה יכולה להיות מועסקת בגן. זה בדיוק העניין.
אודי סגל : כן הבנתי
עירית צולמן : והחוק הזה נועד לשים קץ למצב הזה שמסכן ילדים רצים וזה מביא אותנו למצבי קיצון שכאלה.
אודי סגל : כן
עירית צולמן : עכשיו אם אתה שואל אותי מה צריך כדי ש…הרי אי אפשר להגיד, אי אפשר למזער את זה לאפס מקריות, אבל כשיש השכלה מתאימה, כשבודקים אישיות על ידי ראיון אישי, המלצות, מבחני אישיות שמתגמלים כמו שצריך, ולא יעלה על הדעת שעוזרת בית משתכרת פי שניים או יותר לשעה מגננת. תנאי עבודה הולמים, מה זה תנאי עבודה? זה לא רק כסף, זה כמה .. עם כמה ילדים את צריכה, בכמה ילדים את צריכה לטפל. ואיזה גודל קבוצה, האם יש לך זמן מנוחה. השתלמויות בתשלום, הדרכה, אני לא מדברת על פיקוח, הדרכה שמישהו חיצוני שרואה בעיניים אחרות, שרואה, שמסתכל שנכנס למסגרות האלה, כל הדברים האלה עשויים לעזור למזער את המקרים האלה, וכמובן לתת גם איכות למסגרות, שזה לא יהיה שעד גיל שלוש ילדים במדינת ישראל מקבלים בייבי סיטר במקרה הטוב, ובמקרה הרע מה שאנחנו שומעים. אנחנו רוצים מסגרות איכותיות
אודי סגל : נכון
עירית צולמן : עם סטנדרטים סבירים, אבל במיוחד לתת איכות של המט… לתת לילדים מחנכים איכותיים.
אודי סגל : עידית צולמן אחראית הכשרת גננות במכללת לוינסקי, תודה רבה לך על השיחה הזאת.
עירית צולמן : תודה רבה לכם