ערוץ הכנסת, 23.4.2019
תמלול:
אהוד לוסין : לא מעט אתגרים מצפים לממשלה הבאה, מהבראת מערכת הבריאות דרך שיפור הציונים של תלמידי ישראל בהשוואה לעולם ועד הגירעון העמוק בתקציב המדינה. לכבוד הקמת הממשלה הקרבה יצאנו לבדוק מה האתגרים העומדים בפני חלק מהשרים הבולטים והיום שרי הבריאות והחינוך. מערכת הבריאות הקורסת הייתה אחד הנושאים הבוערים בשיח הציבורי בשנה החולפת. הצפיפות במיסדרונות בתי החולים הגיעה לשיא ויחד איתה גם אלפי מיקרים של הידבקות במחלות זיהומיות בעת האישפוז. שר הבריאות הניכנס ייאלץ להתמודד עם הצפיפות הנוראה דרך הזרמת תקציבים המוערכים בכחמישה מיליארד שקלים נוספים ושיקום אמון הציבור במערכת.
ח"כ יעקב ליצמן, סגן שר הבריאות : אני יכול להגיד לכם שהוספנו אלף מיטות לחמש שנים. אני יכול להגיד לך שהוספנו בית חולים חדש באשדוד לפני שנה וחצי שעוד תוספת שלוש מיטות, שלוש מאות חמישים מיטות. אז הוספנו הרבה מיטות באמצע.
אהוד לוסין : בניגוד לטענותיו של ליצמן באופוזיציה טוענים לאזלת יד של הממשלה היוצאת.
ח"כ סתיו שפיר : היה פה עכשיו תקציב שפוגע בשירותי הבריאות של אזרחי ישראל, שפוגע בפריפריה, שפוגע באנשים החלשים ביותר בחברה הישראלית וכל זה בדממה.
אהוד לוסין : אתגר נוסף שיעמוד בפני השר הנכנס הוא שילובם של טכנולוגיות חדשניות במערך הבריאות, טכנולוגיות חדשות יכולות להחליף עבודה של רופאים, לחסוך כוח אדם במערכת ולייעל משמעותית את מהירות הטיפול. השר החדש ייאלץ להיאבק על גידול נוסף בתקציב סל הבריאות ועל הכנסת הטכנולוגיות פורצות הדרך פנימה.
ח"כ אילן גילאון : מי היה נוהג לומר שבריאות לא קונים בכסף, אבל אצלנו דווקא כן קונים בכסף. סל הבריאות צריך להיות מלא עד גדותיו לתרופות מצילות חיים, מאריכות חיים ומשפרות חיים.
אהוד לוסין : גם במשרד החינוך יש לא מעט אתגרים, הקדנציה החולפת הייתה עמוסה עבור שר החינוך היוצא נפתלי בנט. הפרוייקט המרכזי של השר "תנו יד לחמש" הרחיב משמעותית את מספר בוגרי חמש יחידות המתמטיקה אולם נושאים אחרים הושארו מאחור. הבעיה העיקרית שתעמוד בפני השר החדש היא ההלימה הבעייתית במעמדם הסוציו אקונומי של התלמידים להישגיהם. כיום מערכת החינוך לא מסוגלת לקדם מוביליות חברתית והיא ממשיכה להסליל את התלמידים לאורח החיים שאימצו הוריהם. השרה החדשה תיאלץ למצוא פיתרונות לאותה הלימה אולי דרך תיקצוב דפירנציאלי משמעותי בין תלמידים בפריפריה לתלמידים במרכז.
עו"ד נגה דגן בוזגלו, חוקרת ומרצה במרכז אדווה : למעשה חוץ מארצות הברית אין מדינה מערבית שרמת אי השיוויון בהישגים בין תלמידים היא כל כך גדולה בה וזאת המחלה של המערכת.
אהוד לוסין : מלבד צימצום הפערים השר החדש יידרש לעסוק בגילאי לידה עד שלוש. על פי לא מעט מחקרים הגילאים הקריטיים להתפתחות הם גילאי טרום שלוש, גילאים שכרגע נמצאים תחת אחריותם של גורמי מיקצוע פרטיים. השר החדש ייאלץ לישקול לקיחת אחריות מערכתית על הגילאים המדוברים וצירופם למיסגרות של מערכת החינוך.
פרופ' מיכל בלר, נשיאת מכללת לוינסקי לחינוך : ועדיין יש לנו הגיל אפס עד שלוש שדורש התייחסות, גיל קריטי ואנחנו יודעים שהוא קריטי בעיקר בשכבות מסויימות ובקבוצות מסויימות בחברה הישראלית שההורים שם לא יכולים לתת לילדים מה שההורים במקומות המבוססים כן יכולים לתת לילדים וזה עושה את כל ההבדל אחר כך. משם צומחים הפערים, מהגיל הרך.
כאמור לא חסרים אתגרים עבור השר או השרה הבאים במשרדים השונים. מחר נהיה כאן עם האתגרים הטמונים למי שייכנס ללישכת שר החוץ וללישכת שר האוצר.