מוזיקה היא פס הקול של חיינו, ונודעת לה חשיבות גדולה מאוד בתחום החינוך. היא מעניקה חוויה אמנותית וחברתית, מפתחת את הרוח והרגש, מסייעת להתמודד עם מצבים רגשיים וחיונית לפיתוח הדמיון. כבכל מקצוע, תואר שני מביא לבוגריו אפשרויות קידום, העלאה בשכר ופתיחת דלתות מקצועיות רבות.
התכנית
לתואר שני בחינוך מוזיקלי במכללת לוינסקי לחינוך, היחידה מסוגה בארץ, מכשירה מורים למוזיקה לתפקידי מנהלים בקונסרבטוריונים עירוניים ובבתי ספר פרטיים למוזיקה, מנצחים על מקהלות וחוקרים באקדמיה, במסלול עם תזה.
"מאז ומתמיד מוזיקה הייתה חלק גדול ומרכזי בחיי, ולאחר הצבא כאשר כל חבריי התלבטו מה ללמוד – לי היה ברור שאני משלבת את אהבתי למוזיקה עם המשיכה הטבעית שלי לתחום החינוך. לאחר שלימדתי מוזיקה שש שנים, החלטתי לפתח את עצמי ולהתקדם בתחום. מצאתי שהתואר השני בחינוך מוזיקלי הוא בדיוק מה שחיפשתי. בזכות הלימודים וקבלת התואר קיבלתי את הכלים המתאימים וגם מוטיבציה להתמודד על תפקיד מנהלת המחלקה לפסנתר בקונסרבטוריון בעיר מגוריי", מספרת עירית, מוסמכת בחינוך מוזיקלי ממכללת לוינסקי. "בקונסרבטוריון אני ממשיכה את הקשר ההדוק עם בני הנוער שחוויתי בהיותי מורה, אך אני גם מעניקה להם את השאיפה למצוינות,לפיתוח היצירתיות ולשיפור הביטחון העצמי. אני גאה לטפח את מוזיקאי העתיד שלנו".
מוזיקה היא פס הקול של חיינו. צילום: שחף הבר
התכנית לתואר שני בחינוך מוזיקלי במכללת לוינסקי נפתחה לפני כעשור, ולאחרונה החלה להציע מסלולי לימוד חדשים: מסלול מחקרי עם תזה ומסלול למנצחי מקהלות בבית הספר ובקהילה. "בוגרי התכנית לתואר השני יוכלו להתמקצע במשרות ההוראה שלהם כמורים בכירים למוזיקה בגני הילדים ובבתי הספר וליישם את הנלמד. כמו כן, עומדות לפניהם אפשרויות לקידום כמורים וכמנהלים בקונסרבטוריונים עירוניים ובבתי ספר פרטיים למוזיקה. אפשרויות המחקר פתוחות לפני המבקשים להתמקצע בשדה האקדמי, וטמונה בחובן גם ההזדמנות לעסוק בהוראה של התחום", מסביר ראש התכנית, ד"ר איתן אור-נוי. "עד כה השתלבו בוגרי התכנית במערכת החינוך בתפקידי ריכוז מגמות, ניהול פרויקטים ומוסדות העוסקים בחינוך מוזיקלי, וכן בתפקידי פיקוח והדרכה במשרד החינוך. רבים מבוגרי התכנית מלמדים במוסדות להשכלה גבוהה".
בתכנית לתואר השני בחינוך מוזיקלי לומדים אנשי חינוך מוזיקלי הבאים מקשת רחבה של תחומי עיסוק. הם מביאים את הידע והניסיון שצברו עם השנים, אך ממשיכים להתפתח מקצועית. במסגרת לימודיהם הם נוטלים חלק בקהילה המשותפת של מורים למוזיקה, ואף נחשפים לתאוריות ולדגמי עשייה עדכניים בחינוך המוזיקלי.
לצד לימודי התואר בחינוך מוזיקלי, הכוללים לימודי מוזיקה, סדנאות אמן וחינוך מוזיקלי תאורטי, יישומי ותרבותי, מוצעים שני מסלולי לימוד חדשים.
מה הם המסלולים החדשים בתכנית?
מסלול למנצחי מקהלות בבית הספר ובקהילה
העבודה עם מקהלה בבתי הספר ובמוסדות החינוך השונים היא ללא ספק אחת המשימות המרכזיות של המורים למוזיקה. היא מחייבת הכשרה יסודית בתחומי ידע רבים ומגוונים, מוזיקליים וחוץ-מוזיקליים. נדמה ש"גיוון" הוא שם המשחק, ואין מדובר רק במנצחי מקהלות המתמחות ברפרטואר הקלסי, אלא גם במנצחי חבורות זמר או מוזיקה פופולרית. המסלול לניצוח מקהלה מקנה לבוגריו תואר שני בחינוך מוזיקלי המוכר בארץ ובעולם ותעודה מקצועית המעידה על התמחות בניצוח מקהלות.
מסלול לתואר מחקרי עם תזה
בנוסף ללימודים במסלול הרגיל הסטודנטים במסלול המחקרי לומדים שיטות מחקר, ויגישו בסיום הלימודים תזה בהנחיית מרצה בכיר. המסלול המחקרי מאפשר לבוגרים להפוך לאנשי אקדמיה חוקרים ולהמשיך ללימודי דוקטורט.
"לקום בבוקר ולעסוק במשהו שאתה באמת אוהב זו פריווילגיה שאין לכל אחד. זכיתי לשלב את השליחות שבחינוך עם האפשרויות האין-סופיות שיש למוזיקה להציע", מסכמת עירית, ומוסיפה: "
צביקה פיק שר 'מוזיקה, ללב היא חודרת', אז לכו עם הלב שלכם, אתם תגיעו רחוק".